foto: Radio 2

Massaal bomen gekapt in Limburgs kasteelpark : "Ook bomen die niet omgezaagd hadden moeten worden"

In het kasteelpark Jongenbos in Kortessem, in Limburg, zijn massaal bomen gekapt. Daarom trekken enkele inwoners aan de alarmbel. Het kasteel is eigendom van de familie Appeltans, die recent nog in het nieuws kwam met huisjesmelkerij in Leuven.

Het kasteel Jongenbos en het bijhorende park zijn beschermd. Maar toch zijn er onlangs bijna 100 oude bomen gekapt, en niet alleen de zieke bomen waarvoor de eigenaar de toelating kreeg. Buurtbewoner Jan Camps begrijpt niet wat er gebeurd is. "De populieren waren kaprijp. Maar er stonden ook elzen en eikenbomen die 100 jaar zijn", vertelt Jan Camps. "Die hoefden helemaal niet omgehakt te worden. Er is ook een houtkant van 400 meter lang gelijk gemaakt met de grond." 

Het ziet er behoorlijk kaal uit in het bos, maar niet alleen het mooie zicht is aangetast, denkt Jan. Ook heel wat vogels zijn volgens hem hun thuis kwijt: "De wielewaal, de boomkruiper, de boomklever, die gaan we niet meer terug zien. Die kropen hier in de bomen en aten insecten. De nachtegaal zong hier de ganse maand mei, we hoorden hem van 's avonds tot 's ochtends zingen. Da's allemaal weg." 

(lees verder onder de foto)

foto: Radio 2

De eigenaar van het bos is geen onbekende voor het gerecht. Het gaat om de zoon van de familie Appeltans, die vervolgd wordt voor huisjesmelkerij in Leuven. En de familie wordt nu dus ook aangeklaagd voor het illegaal kappen van bomen, zowel rond het kasteel van de vader in Hoeselt, als dat van de zoon in Kortessem.

Heel wat buurtbewoners hebben de gemeente Kortessem aangeschreven over die bomenkap.  Ook voormalig burgemeester Hugo Philtjens kaartte de zaak al aan bij het gemeentebestuur. Maar burgemeester Tom Thijsen (CD&V) zegt dat de Natuurinspectie de zaak moet uitzoeken.

 Erg om te zien dat wat zich in verleden al voordeed, zich nu herhaalt

Tom Thijsen

De burgemeester van Kortessem voelt zich machteloos en vraagt extra middelen voor de Natuurinspectie aan Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) "Het is erg om te zien dat het verleden zich hier herhaalt. En de ervaring leert ons dat zo'n dossier altijd strandt bij een bestuurlijke commissie in Brussel. Opgelegde boetes worden met de glimlach betaald. Maar opgelegde heraanplantingen worden niet uitgevoerd."

Ook het gemeentebestuur van Hoeselt vindt dat dossiers over illegale kappingen niet goed genoeg opgevolgd worden. Want de familie Appeltans is eerder veroordeeld voor het illegaal kappen van hoogstamboomgaarden en een haag rond het kasteel van Schalkhoven. De opgelegde heraanplantingen zijn nog altijd niet uitgevoerd.  De gemeente overweegt om zich burgerlijke partij te stellen in de zaak.

Belofte

Minister Demir kondigde eind januari al aan dat er extra natuurinspecteurs in dienst worden genomen om de wolven beter te beschermen. Maar ook voor het opvolgen van andere dossiers, benadrukt de minister. De voorbije jaren was de Natuurinspectie afgeslankt van 45 naar 33 mensen.  Hoeveel inspecteurs erbij komen, ligt nog niet vast.

Meest gelezen