Oudste carnavalsstoet van het land ging vandaag dan toch uit

Het was vandaag dan toch carnaval in Herenthout. Zowat elke carnavalist daar ging er de hele week van uit dat de oudste carnavalsstoet van het land een tweede keer op rij zou afgelast worden door stormweer. Vrijdagavond besliste het bestuur om de stoet toch te laten plaatsvinden omdat het weer beter zou worden dan eerst gedacht. Er deden 1000 carnavalisten mee en meer dan 5000 mensen kwamen kijken.

Peer Stoet in Herenthout is de oudste carnavalsstoet van ons land. De stoet gaat uit sinds 1892. Tegenwoordig is dat op de eerste en de laatste zondag van de krokusvakantie. Maar de stoet van vorige week werd afgelast door het stormweer. 

Het zag er dan de hele week naar uit dat ook de tweede stoet zou afgelast worden, maar vrijdagavond besliste het bestuur verrassend om die toch door de straten van Herenthout te laten trekken. Het weer zou beter worden dan eerst werd gedacht tot grote opluchting van Prins Carnaval, Wim II: "Dat gevoel is prachtig. Het zou een ramp geweest zijn als de stoet ook de tweede keer niet had kunnen doorgaan. Je ziet alleen maar lachende gezichten nu en er was een talrijke opkomst." 

Hier heerst een stoetvirus. Als de stoet weer niet had kunnen uitgaan, was dat erger nieuws geweest voor de Herenthoutenaar dan het coronavirus.

Een toeschouwer

(lees voort onder de foto)

Er deden 50 carnavalsgroepen mee, goed voor 1000 carnavalisten die sketches en dansen deden of meereden op de 45 praalwagens. "We hebben de hele week met alle stoeters het weer in 't oog gehouden en we zijn dus superblij dat we ons nummer nu toch kunnen brengen", klinkt het.

De toeschouwers zijn ook gelukkig voor de carnavalsverenigingen: "Die mensen steken daar het hele jaar zo veel tijd en energie in en die zijn eens zo enthousiast vandaag. Dat is leuk om te zien." Verwijzingen naar de actualiteit bleven ook in Herenthout niet uit: "Hier heb je een stoetvirus. Als de stoet weer niet had kunnen uitgaan, zou dat erger nieuws geweest zijn voor de Herenthoutenaar dan het coronavirus."

Meest gelezen