Dankzij stormen Ciara, Dennis en Jorge produceerden windturbines in februari een recordhoeveelheid elektriciteit

Afgelopen maand, in februari, is een recordhoeveelheid groene elektriciteit geproduceerd door windturbines op zee. Dat februari een recordmaand was, komt omdat het afgelopen maand erg veel gewaaid heeft, maar ook omdat er steeds meer windturbines zijn. Eerder raakte al bekend dat ook windturbines op land de voorbije maand recordcijfers konden voorleggen.

"Februari was een absolute topmaand voor de windenergie op zee", zegt Annemie Vermeylen, secretaris-generaal van het Belgian Offshore Platform (BOP), dat de belangrijkste partners voor investeringen in hernieuwbare energie op de Belgische Noordzee verenigt. Eerder raakte al bekend dat ook de windturbines op land ook al een recordhoeveelheid stroom hadden geproduceerd.

We zien dat er elk jaar een windmolenpark op zee bijkomt. Dat is bij manier van spreken telkens een kleine kerncentrale op zee die begint te produceren.

Annemie Vermeylen, secretaris-generaal van het Belgian Offshore Platform (BOP)

"Deze mooie cijfers hebben 2 oorzaken", verduidelijkt Vermeylen (BOP). "Allereerst is steeds meer capaciteit.  We zien dat er elk jaar een windmolenpark op zee bijkomt. Dat is bij manier van spreken telkens een kleine kerncentrale op zee die begint te produceren. Zo is er vorig jaar, in 2019, een nieuw park in gebruik genomen. Dit jaar zijn er 2 parken in aanbouw. Eentje daarvan heeft zelfs al een aantal windturbines draaiende.

Tot 20 procent boven het gemiddelde

Maar meer capaciteit is niet de enige reden voor de recordhoeveelheid. "Ook de windsnelheden waren in de maand februari uitzonderlijk hoog" vertelt Vermeylen (BOP). Voor de liefhebbers: de windmolens op zee produceerden daardoor in de maand februari ruim 800 GWh (gigawattuur) aan stroom.

Maar hoe uitzonderlijk was dat? "Gemiddeld draaiden de windmolenparken 74 procent van de tijd op vol vermogen", vertelt Vermeylen. "Dat heet de capaciteitsfactor, het is het percentage geproduceerde elektriciteit tegenover hoeveel een windpark maximaal kan produceren."

"Een cijfer van 74 procent is echt straf. Er was nog een goede periode enkele jaren geleden, december 2015. Toen draaiden de parken gemiddeld 70 procent op vol vermogen. Februari was dus nog straffer. Zeker als je weet dat de gemiddelde capaciteitsfactor voor de maand februari 53 procent is. Februari 2020 lag daar dus goed 20 procent boven."

Ook records op het vasteland

Ook op land werd er in februari veel stroom geproduceerd. De windmolens in Vlaanderen alleen al waren goed voor ongeveer 339 GWh (gigawattuur), meer dan het dubbele in vergelijking met februari vorig jaar. De Vlaamse Windenergie Associatie spreekt van een absolute topmaand.

De pieken waren het grootst tijdens de storm Jorge.  Bij Ciara en Dennis werd er iets minder geproduceerd omdat de windsnelheden toen zo hoog waren dat bepaalde windmolens voor de veiligheid werden uitgeschakeld. En er waren ook leveranciers die hun windmolens stil zetten om overcapaciteit op het net te vermijden.

Meest gelezen