Hilde De Windt

Nu er acht coronabesmettingen zijn: wat met de scholen, crèches en bedrijven na de krokusvakantie?

Nu er acht gevallen van het nieuwe coronavirus zijn vastgesteld in ons land, maken heel wat mensen zich zorgen om - na de krokusvakantie - opnieuw te gaan werken of hun kinderen weer naar school te sturen. Dat blijkt ook uit de vragen die onze redactie daarover krijgt. Wat moet u weten? We lijsten het op. 

1. Wat met de scholen?

Na een week krokusvakantie gaan de scholen weer open en trekken kinderen en studenten weer naar de schoolbank. "We gaan de scholen niet sluiten", zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). "Er is ook geen probleem. Kinderen die ziek zijn, blijven thuis, zoals dat altijd zou moeten. Gezonde kinderen kunnen gewoon naar school gaan, ook als zij net terug zijn van een reis."

Afgelopen week is er wel een overleg geweest tussen de ministers van Volksgezondheid en Onderwijs. "Daar hebben we voorzorgsmaatregelen genomen die ook aan de scholen gecommuniceerd zijn. Zo is het beter om geen kusjes te geven en om spelletjes met knuffels te vermijden. De scholen zijn klaar." Als een kind ziek wordt op school, zullen de ouders meteen worden verwittigd en zal er ook een dokter worden gecontacteerd.

"Op school zal er een verscherpte aandacht zijn voor kinderen die zich niet lekker voelen", zegt Inge Van Trimpont van het gemeenschapsonderwijs. "Er zijn ook richtlijnen naar de scholen gecommuniceerd. Zo is het belangrijk dat de leerlingen en studenten hun handen wassen voor en na het eten en het toiletbezoek. Ze moeten ook papieren zakdoekjes gebruiken in plaats van stoffen. Ook lessenaars moeten netjes worden gehouden."

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Video player inladen...

Hoe u op een grondige manier uw handen wast, leggen we uit in deze video:

Video player inladen...

2. Wat met de bedrijven?

Als het gaat over de bedrijven, is de situatie verschillend van bedrijf tot bedrijf. Sommige bedrijven vragen aan medewerkers die uit bepaalde gebieden komen om thuis te blijven of thuis te werken, andere bedrijven nemen (nog) geen maatregelen. 

"We krijgen steeds meer vragen van bedrijven", zegt Kasper Demol van VOKA, het Vlaams netwerk van ondernemingen. "Maar laten we niet panikeren. We moeten gewoon ons gezond verstand gebruiken en de juiste preventiemaatregelen nemen." Denk aan - jawel - goed de handen wassen, fysiek contact vermijden en voor sommige mensen kan thuiswerken een optie zijn. 

De overheid vraagt aan reizigers die terugkeren uit bepaalde regio's - zoals Noord-Italië - om extra waakzaam te zijn voor eventuele ziekteklachten, zoals koorts, hoest en grieperigheid. Ook hier geldt dezelfde regel als bij de scholen: wie ziek is, blijft thuis. Wie gezond is, kan eigenlijk gaan werken. 

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) vraagt aan ondernemingen om "alert en waakzaam" te zijn en meteen contact op te nemen met de arbeidsarts bij een vermoeden van besmetting. "De arbeidsarts zal dan samen met de huisarts bekijken of er volgende stappen nodig zijn en de diensten voor volksgezondheid inlichten."

Maar wat dan met bedrijven die mensen verplichten thuis te blijven als ze uit een bepaalde regio komen? "Als in het arbeidscontract staat dat vakantie vrij te kiezen is, dan kan je als bedrijf niet zomaar werknemers verplichten om thuis te blijven of vakantie op te nemen", zegt Demol. Al zitten de werkgevers wel met strijdende belangen. "Want een werkgever is ook verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van alle werknemers." Dat Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) een taskforce opricht voor de werkgevers vinden ze bij VOKA dan ook een goed initiatief. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Video player inladen...

3. Wat met de crèches?

Ook de crèches gaan gewoon weer open. En ook daar geldt hetzelfde advies. "Kinderen die geen symptomen hebben, mogen gewoon naar de opvang", zo zegt Kind & Gezin. Het gaat ook om kinderen die uit een zogenaamd risicogebied komen. "Ouders en zorgverleners moeten wel waakzaam zijn voor symptomen van een luchtweginfectie, griepachtige symptomen of verkoudheid. Vanaf die symptomen er zijn, mag het kind niet meer naar de opvang."

Kinderen die nauw contact hadden met een besmet persoon of ziek is, mogen niet naar de opvang. "De huisarts moet dan worden verwittigd."

Meest gelezen