Videospeler inladen...

Veel vluchtelingen aan Turks-Griekse grens: "Turkije helpt actief om mensen naar hier te brengen"

Aan de Turks-Griekse grens hebben zich heel wat mensen verzameld die de grens naar Europa willen oversteken. Turkije houdt sinds twee dagen geleden geen vluchtelingen meer tegen, maar Griekenland houdt zijn grenzen gesloten. "Het openstellen van de Turkse grens is een media-operatie van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om op kap van deze mensen druk te zetten op de Europese Unie", zegt VRT NWS-journaliste Mieke Strynckx, die aan een van de grensposten in Turkije is.  

Idlib, de noordwestelijke provincie die grenst aan Turkije, is het laatste grote bolwerk dat nog in handen is van tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad. Het Syrische regime probeert sinds eind vorige zomer het gebied te heroveren, met de steun van het Russische leger. Sinds een tweetal maanden is ook het Turkse leger betrokken bij de gevechten, dat samen met de rebellen het Syrische leger probeert terug te dringen. De laatste weken komt het almaar vaker tot rechtstreekse confrontaties tussen Syrië en Turkije.

In Idlib wonen ongeveer 3 miljoen burgers. Ongeveer de helft van hen zijn mensen die naar Idlib gedreven zijn uit delen van Syrië die eerder al door het Syrische regime werden heroverd. Door het oplaaiende geweld zijn de voorbije weken honderdduizenden mensen in Idlib op de vlucht geslagen. Volgens de Verenigde Naties zijn sinds begin december zo'n 950.000 mensen gevlucht, vooral vrouwen en kinderen. De VN noemt het "het grootste humanitaire horror-verhaal van de 21e eeuw".

Veel mensen trekken naar Turkije. Ze willen via dat land de grens met Griekenland bereiken, om zo naar Europa te gaan. Maar Turkije, waar al meer dan 3,5 miljoen vluchtelingen verblijven, houdt de grenzen met Syrië gesloten. 

Lees voort onder de foto.

VRT

Griekenland voert de patrouilles op

Maar omdat Europa Turkije niet voldoende steunt, aldus de Turken, hebben ze intussen een andere grens wel geopend: die naar de Europese Unie.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), verbonden aan de Verenigde Naties, zouden intussen 13.600 mensen de Turks-Griekse grens bereikt hebben. De Griekse minister van Defensie Alkiviadis Stefanis stelde vandaag dat sinds zaterdag al 9.600 mensen zijn tegengehouden die de grens probeerden over te steken.

Het openstellen van de Turkse grens voor vluchtelingen uit Syrië is een media-operatie van president Erdogan, die op kap van deze mensen druk wil zetten op de Europese Unie en de NAVO.

VRT NWS-journaliste Mieke Strynck in Turkije

Griekenland en Bulgarije houden hun grenzen gesloten. De grens tussen Griekenland en Turkije is 212 kilometer lang en de Grieken hebben er de patrouilles opgevoerd. VRT-journaliste Mieke Strynckx is in Turkije, bij een van de grensposten met Griekenland. "Ik zie hier groepjes mensen aankomen, met de bus, met de taxi, te voet... Veel gezinnen met kinderen", klinkt het. "Ik hoor ook dat Turkije actief helpt om de vluchtelingen naar hier te brengen, ze leggen in de steden bijvoorbeeld bussen in naar de grens."

"We kunnen het openstellen van de Turkse grens zien als een media-operatie van president Erdogan, die op kap van deze mensen druk wil zetten op de Europese Unie en de NAVO." Van de Europese Unie wil Turkije meer geld om de vluchtelingen op te vangen, van de NAVO meer steun in het militaire conflict in Idlib. Ook de sterk uiteenlopende cijfers van Turkije enerzijds en het IOM en Griekenland anderszijds, kunnen in dat licht bekeken worden.

Bekijk hier hoe vluchtelingen de grensrivier tussen Turkije en Griekenland oversteken (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Frontex levert extra steun

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis roept later vandaag de nationale veiligheidsraad bijeen om de situatie te bespreken. Het land heeft extra hulp gevraagd aan Frontex, het Europese agentschap dat instaat voor de controle van de buitengrenzen. Dat heeft al toegezegd om extra technische bijstand en mankracht te leveren.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...
VRT
VRT

Meest gelezen