Videospeler inladen...

Tweede Belg besmet met coronavirus, overheid roept op tot waakzaamheid

Er is een tweede Belg besmet met het coronavirus. Een vrouw die uit Frankrijk terug kwam, werd ziek en is opgenomen in het UZ van Antwerpen. Om de verspreiding van het virus te voorkomen, roept de overheid op tot uiterste waakzaamheid. 

 De vrouw heeft zichzelf ter controle aangeboden omdat ze zich niet goed voelde en testte positief. Ze wordt opgevangen in het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen, waar ze moet blijven tot het virus uit haar lichaam is verdwenen. Haar toestand is niet ernstig, ze heeft vooral verkoudheidsklachten en krijgt een ondersteunende behandeling in een onderdrukkamer. Alle lucht van die kamer blijft ter plekke. 

Volgens viroloog Marc Van Ranst verandert de tweede besmetting niets aan het globale beeld. "We weten wie de patiënt is, waar ze verbleef en met wie ze contact had. We proberen de verspreiding van het virus te vertragen." Er worden volop testen gedaan op het coronavirus, maar meestal gaat het om gewone griep.

Het kernkabinet is samen om de toestand te bespreken, maar voorlopig ziet het er niet naar uit dat er drastische maatregelen genomen zullen worden zoals het sluiten van scholen. "We proberen nu te vermijden dat het virus zich verder verspreidt in ons land, maar we gaan zeker geen scholen op voorhand sluiten", laat minister van Volksgezondheid Maggie De Block weten op een persconferentie. Morgen is er overleg met de regio's over de aanpak van de crisis. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over de patiënt in het UZ Antwerpen (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Oproep tot waakzaamheid

Toch doet de overheid een oproep om waakzaam te zijn.  "Wie symptomen krijgt, zoals hoesten en hoge koorts, belt best de huisarts", zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Scholen en bedrijven kunnen gewoon opengaan na de krokusvakantie, maar moeten ook waakzaam zijn. De Vlaamse regering richt een taskforce op om bedrijven te informeren. 

De overheid vraagt ook reizigers die terugkeren uit de regio's Lombardije, Emilia-Romagna en Veneto - in het noorden van Italië - extra waakzaam te zijn. In die drie regio's circuleert het coronavirus al meer dan elders in Europa. Reizigers moeten daarom aandachtig zijn voor ziekteklachten en indien nodig snel de huisarts te contacteren.

De werkgeversorganisatie VBO roept bedrijven op om uiterst voorzichtig te zijn en onmiddellijk contact op te nemen met de arbeidsarts bij vermoeden van besmetting. De organisatie raadt de directies aan om bij twijfel te overleggen met de betrokkene. Pragmatische oplossingen zoals thuis- of telewerk kunnen een oplossing zijn, aldus het VBO.

Brussel

De Brusselse gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe neemt meer drastische maatregelen en gaat mensen die terugkeren uit een risicogebied veertien dagen lang de toegang tot scholen, crèches, sportcentra, gemeentelijke gebouwen en andere openbare plaatsen ontzeggen. Burgemeester Maingain wil zo een verpreiding van het virus vermijden. 

Burgemeester Vincent De Wolf van de buurgemeente Etterbeek is niet te spreken over het initiatief van Maingain. "Dit besluit is niet toepasbaar omdat het gericht is op mensen die men zelfs niet kan identificeren", zo reageert De Wolf, die oproept tot coördinatie met de overige burgemeesters in Brussel. Ook minister De Block reageert negatief op de maatregel van Sint-Lambrechts-Woluwe. Ze noemt die buiten proportie.

Over de hele wereld zijn intussen ruim 87.000 mensen besmet en zijn er bijna 3.000 overleden. De meest recente cijfers kan u hieronder vinden. 

De meest recente cijfers vindt u op de website van de Johns Hopkins Universiteit. (lees voort onder de kaart) 

coronavirus/2019-nCoV/Covid-19


De term "coronavirus" verwijst eigenlijk naar een groep van virussen van dezelfde “onderfamilie”. Sommige coronavirussen veroorzaken een gewone verkoudheid, het andere bekende coronavirus is het SARS-virus uit 2003. Het nieuwe coronavirus dat zich nu over de wereld verspreidt, kreeg van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de naam “2019-nCOV” . Wetenschappers gebruiken ook de naam “SARS-CoV-2” . “Covid-19” is de naam van de ziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze reporter Koen Wauters geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen