Aquí? De stem van de latino's is belangrijk.

Waarom op Super Tuesday de grote staten niet automatisch ook de belangrijkste zijn

Dinsdag wordt een belangrijke dag voor de Democraten in de VS. Ze brengen in 14 staten hun stem uit om te bepalen wie het in november zal opnemen tegen president Donald Trump. Er gaat daarbij veel aandacht naar de voorverkiezingen in California en Texas. Maar ook kleinere staten kunnen een belangrijke rol spelen, zegt onze Amerika-verslaggeefster Els Aeyels.

Waarom is Super Tuesday zo belangrijk? Het antwoord zou heel simpel kunnen zijn: gewoon omdat er in zo veel staten tegelijk gestemd wordt. Dinsdag wordt in één klap een derde van de afgevaardigden verdeeld die in juli op de Democratische conventie hun presidentskandidaat zullen aanwijzen. En bovendien gebeurt dat onder meer in de twee grootste staten: California en Texas. Een kandidaat die daar goed scoort, kan makkelijk tientallen extra afgevaardigden binnenhalen en een serieuze kloof slaan met de rest van het deelnemersveld.

In die simpele versie, zou je dus ook kunnen denken dat wie het morgen goed doet in die grote staten, vast ook de beste optie is voor de Democraten om in november Donald Trump te verslaan. Maar of dat klopt, is nog iets anders.

De Democratische kandidaten op een rij eind februari.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Hou de Swing States in het oog

Neem nu California, met voorsprong de allergrootste staat, met een overweldigende meerderheid aan Democratische kiezers. Bij de laatste tussentijdse verkiezingen hebben de Democraten er nog eens een paar van de laatste Republikeinse bastions gesloopt en is de staat nog Democratischer geworden dan ze al was.

Dat maakt ze erg belangrijk voor de Democraten, maar tegelijk ook volledig onbelangrijk. Wie zijn gehele fortuin wil inzetten op een overwinning van de Democraten in California, loopt geen enkel risico. Wie de Democratische kandidaat uiteindelijk ook zal worden, in november zal die in California veel meer stemmen halen dan Donald Trump. En toch zullen de Democraten aan die overwinning niks hebben.

Want als ze Trump uit het Witte Huis willen jagen, dan moeten ze hem vooral op zijn eigen terrein kunnen verslaan. Ze moeten het halen in staten die ze vorige keer verloren, staten waar het altijd kantje boord is. Waar er net zo goed een Democraat als een Republikein kan winnen, de zogenoemde Swing States of Purple States. Paars, want een mengeling van het blauw van de Democraten en het rood van de Republikeinen. Je zou ze ook gematigde staten kunnen noemen, staten waar mensen wonen die niet allemaal hetzelfde denken, en die vooral oog hebben voor het compromis, mensen die graag het beste van twee werelden verenigen.

Texas is een wilde gok

En daarom is het wellicht veel interessanter om te kijken wie in precies die staten morgen de kiezers kan overtuigen. Want misschien zijn zij wel het meest geschikt om twijfelaars over de streep te trekken. Staten als Virginia en North Carolina bijvoorbeeld, die ook aan de beurt zijn op Super Tuesday. En die de voorbije twintig jaar de ene keer voor een Republikeinse president kozen, de andere keer voor een Democraat.

Zijn California en Texas dan niet belangrijk morgen? Tuurlijk wel, ze wegen zwaar door in het eindresultaat en ze kunnen zeker een indicatie geven van wie in staten met veel latino-kiezers kan scoren. Maar California is voor de Democraten een zekerheid in november, en Texas een wilde gok: de Democraten dromen er van om die staat van de Republikeinen af te snoepen, maar het is hen in geen 40 jaar meer gelukt, en hoewel de kansen er stilaan lijken te keren, ze zijn nog altijd klein.

Hou dus zeker ook Virginia en North Carolina in de gaten. Want de Democraat die daar scoort, kan in november ook winnen in California. Omgekeerd is dat veel minder zeker. 

Meest gelezen