Opvallend weinig incidenten op bussen van De Lijn in Limburg: "Vaak gaat het om verbaal geweld" 

In 2019 waren er in Limburg 69 incidenten op lijnbussen. Limburg haalt daarmee het laagste cijfer van alle provincies.

In zo'n 6 procent van de gevallen gaat het om fysieke agressie. 8 procent van de meldingen gaan over vandalisme en bedreigingen. 4 keer op 10 gaat het om verbale agressie. 

De chauffeur wordt soms gepest door scholieren met "belletje trek"

Karen Van der Sype, De Lijn

"Limburg scoort sowieso het allerbeste wat betreft de feiten en incidenten", vertelt Karen Van der Sype van De Lijn. "Wat we het vaakst zien is verbale agressie. Daarnaast wordt de chauffeur wel eens gepest. Dan gaat het meestal om een soort "belletje trek" van de schoolgaande jeugd. Dan duwen ze op de bel, maar stappen ze niet van de bus." 

Minder bussen

Limburg haalt goede cijfers, vergeleken met andere provincies. West-Vlaanderen doet het ongeveer even goed met 77 feiten. In Vlaams-Brabant waren er 103 gevallen en in Oost-Vlaanderen is dat ongeveer het dubbele met 212 incidenten.  Antwerpen heeft met 2.354 incidenten vorig jaar het meeste problemen gehad. 

Dat er in Limburg zo weinig moeilijkheden waren, heeft een logische verklaring. Van der Sype: "Limburg is minder dichtbevolkt dan de andere provincies. Er rijden minder bussen en daarom zijn er minder meldingen." 

Meest gelezen