140.000 huishoudhulpen dreigen een loonsverhoging mis te lopen, als het akkoord dode letter blijft.

Akkoord dienstencheque­sector op de helling? "2 bedrijven gijzelen 140.000 huishoudhulpen"

Het akkoord tussen vakbonden en werkgevers in de dienstenchequesector wordt voorlopig niet uitgevoerd. Federgon, de federatie die de dienstenchequebedrijven vertegenwoordigt, zegt het akkoord nog niet te kunnen ondertekenen. Volgens de vakbonden liggen twee dienstenchequebedrijven alsnog dwars. "140.000 huishoudhulpen worden gegijzeld."

Na maanden van onderhandelingen en vakbondsacties leek begin februari de rust teruggekeerd in de dienstenchequesector. Vakbonden en werkgevers sloten toen een ontwerpakkoord met daarin onder meer een loonsverhoging van 0,8 procent.

De voorbije weken werd het akkoord zowel door de achterban van de vakbonden - zij het nipt - als door de werkgevers goedgekeurd en vandaag zou het ondertekend moeten zijn. Maar Federgon, de federatie die de dienstenchequebedrijven in ons land vertegenwoordigt, laat weten het akkoord "om juridisch-technische redenen" toch nog niet te kunnen ondertekenen.

"Er zou mogelijk een probleem zijn met de loonnormwetgeving. Het juridische aspect wordt momenteel nader onderzocht", meldt de federatie in een persbericht.

Volgens de vakbonden liggen twee grote dienstenchequebedrijven, Trixxo en het Poetsbureau, alsnog dwars over één aspect van het akkoord: de arbeidsduurvermindering en de daaraan gekoppelde subsidies (een RSZ-korting). Volgens de vakbonden wordt de huidige subsidieregeling misbruikt door sommige bedrijven en zijn er in het akkoord daarom aanpassingen afgesproken. De twee genoemde bedrijven zouden daar echter niet mee kunnen leven.

Twee bedrijven gijzelen daardoor niet alleen de federatie, besluiten de vakbonden, maar ook al het dienstenchequepersoneel. "Dit is een gijzeling van 140.000 huishoudhulpen die recht hebben op een loonsverhoging waarop ze al zeer lang wachten", reageert Issam Benali van de socialistische vakbond ABVV. De vakbonden vragen dan ook aan Federgon om haar verantwoordelijkheid te nemen en het akkoord toch te ondertekenen.

Federgon laat weten het uitstel te betreuren en aan een oplossing te werken "die aanvaardbaar is voor alle partijen". "We willen de geest van het akkoord absoluut respecteren."

Meest gelezen