Radio 2

Boomsleepdag met Brabantse trekpaarden succes

Natuurreservaat De Wijngaardberg in Wezemaal, Rotselaar stond gisteren helemaal in het teken van het Brabantse trekpaard.  Bedoeling is om gemeenten warm te maken om de dieren uit te nodigen op jaarmarkten en braderijen. De paarden lieten hun kunsten zien tijdens het boomslepen. 

De provincie Vlaams-Brabant doet er alles aan om het Brabants trekpaard te beschermen én te behouden. Daarom krijgt iedereen die een activiteit organiseert met de paarden, een premie. Wie nog niet overtuigd is, kon gisteren gaan kijken naar Brabantse trekpaarden die bomen verslepen. Een typische activiteit die veel geïnteresseerden lokte.

"Plots zagen we een heleboel paarden over straat lopen", vertelt een buurjongetje. "We zijn ze dan gevolgd tot in het bos waar ze bomen verslepen. Heel tof om te zien." Een Duitse toerist is ook erg onder de indruk: "Ik heb nog nooit zoveel paarden samen gezien. Heel leuk om ze ook echt aan het werk te zien."

75 jaar wedstrijden

Niet alleen buurtbewoners kwamen kijken, maar ook organisatoren van jaarmarkten. Zoals Marc Goovaert, de voorzitter van het jaarmarktcomité in Lennik: "Wij hebben al 75 jaar een trekpaardenwedstrijd. Ik ben gekomen om te kijken wat we dit jaar kunnen doen. Het boomslepen ziet er heel tof uit, maar ik vrees dat we daarvoor in het centrum van Lennik niet genoeg plaats hebben. Misschien kunnen we wel iets anders doen met de trekpaarden, wat dan wel kan in ons kleine centrum."  

Radio 2

Meest gelezen