Videospeler inladen...

Verschillende Franse scholen dicht, opnamestop Nederlandse ziekenhuizen: stand van zaken van coronavirus wereldwijd

Wereldwijd worden maatregelen genomen om het nieuwe coronavirus in te dijken. In totaal zijn intussen meer dan 3.000 mensen overleden aan de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt, maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO blijft de ziekte beheersbaar. In verschillende landen blijft het aantal besmettingen wel oplopen. De voorbije 24 uur zijn bijna negen keer meer coronagevallen geteld buiten China dan ín China, waar de ziekte voor het eerst werd vastgesteld. In de miljoenenstad Wuhan is ook voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus een noodziekenhuis gesloten. 

Net als België zijn ook onze buurlanden in de greep van het nieuwe coronavirus. Met 130 besmettingen is Frankrijk het Europese land dat na Italië het zwaarst wordt getroffen door het virus. 116 patiënten zijn in quarantaine opgenomen in ziekenhuizen.

De Franse president Emmanuel Macron heeft verschillende afspraken van zijn agenda geschrapt om zich helemaal "toe te leggen op het behandelen van de crisis".

In 12 Franse regio's zijn besmettingen vastgesteld. Drie regio's zijn het zwaarst getroffen, met telkens meer dan 10 gevallen: Île-de-France, Auvergne-Rhône-Alpes en Hauts-de-France. De 2 grootste besmettingshaarden bevinden zich in het departement Oise ten noorden van Parijs en in de Haute-Savoie in het oosten van het land. Daar gelden sinds het voorbije weekend strikte maatregelen: samenkomsten zijn verboden, inwoners wordt geadviseerd zoveel mogelijk thuis te blijven. 

In het departement Oise, waar de meeste besmettingen zijn geteld, zijn de scholen vandaag dicht. In negen gemeenten zal dat zelfs twee weken lang het geval zijn. 

Manifestaties met meer dan 5.000 bezoekers zijn in heel Frankrijk afgelast. Attracties zoals de Eiffeltoren of Disneyland Parijs blijven wel open. Het Louvre in Parijs, een van de grootste en drukst bezochte musea ter wereld,  is daarentegen wel dicht. Het personeel is ongerust over het coronavirus en wil vandaag, net als gisteren, geen bezoekers binnenlaten. 

In Nederland zijn intussen 18 gevallen van het coronavirus vastgesteld. Twee ziekenhuizen, in Gorinchem en Rotterdam, zijn tijdelijk gesloten nadat daar gedurende een week patiënten hadden verbleven die besmet bleken te zijn met het coronavirus. 

In Duitsland zijn ruim 100 mensen besmet met het coronavirus. In de hoofstad Berlijn is de eerste besmetting opgedoken. Meer bepaald in Mitte, een wijk in het hart van de stad. 

In Zwitserland zitten de studenten en lesgevers van twee klassen van een technische hogeschool in quarantaine, nadat een leerlinge positief had getest op het coronavirus. De 21-jarige vrouw was besmet teruggekeerd uit  Milaan, in het noorden van Italië. 

EU verhoogt risico van "matig" naar "hoog"

Het coronavirus heeft nu zeker 20 van de 27 landen van de Europese Unie bereikt. Alleen in Hongarije, Bulgarije, Slovenië, Slovakije, Letland, Malta en Cyprus zijn nog geen besmettingen vastgesteld. Italië is van alle EU-landen het zwaarst getroffen. Daar zijn al bijna 1.700 gevallen geregistreerd. Meer dan 30 patiënten zijn er overleden.

Het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding heeft het risico dat inwoners van de EU lopen om te worden besmet met het coronavirus verhoogd van matig naar hoog.

Noodziekenhuis in Wuhan gesloten

In totaal zijn in bijna 60 landen meer dan 88.000 mensen besmet met het nieuwe coronavirus. Meer dan 3.000 mensen zijn gestorven. China, waar het virus het eerst opdook, is het zwaarst getroffen. Op het Chinese vasteland zijn meer dan 80.000 mensen besmet geraakt. 

Het land dat na China het zwaarst getroffen is door het coronavirus, is Zuid-Korea. Daar zijn meer dan 500 nieuwe besmettingen vastgesteld, wat het totale aantal op meer dan 4.000 brengt. 

Het land waar, na China, de meeste coronadoden vielen, is dan weer Iran. Daar zijn 66 mensen gestorven aan de gevolgen van het virus.

(lees voort onder de kaart)

Een echte pandemie is covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus, nog altijd niet, zegt het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Hij gelooft dat het nieuwe coronavirus met de juiste maatregelen nog altijd onder controle kan worden gehouden. Op dit moment is de WHO vooral bezorgd over Italië, Iran en Japan. In China lijkt het virus dan weer op de terugweg. De voorbije 24 uur zijn volgens de WHO bijna negen keer meer coronagevallen gemeld buiten China dan in China.  

In Wuhan, de Chinese miljoenenstad waar het nieuwe coronavirus voor het eerst opdook, worden inderdaad steeds minder nieuwe besmettingen gemeld. Gisteren werden volgens de autoriteiten 193 nieuwe gevallen geteld in de stad. Dat is het laagste aantal sinds 26 januari.

In Wuhan is ook voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus een noodziekenhuis gesloten. De laatste herstellende patiënten zijn naar huis gestuurd. In Wuhan zijn 16 tijdelijke ziekenhuizen gebouwd, waar in totaal zowat 13.000 bedden staan.

Luchtvaartmaatschappijen

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa zal een maand langer niet naar China vliegen vanwege het nieuwe coronavirus. Alle vluchten, ook die van dochtermaatschappijen SWISS en Austrian Airlines, zijn geschrapt tot 24 april. Naar Iran vliegen de drie luchtvaartmaatschappijen tot 30 april niet meer. Lufthansa zet ook het mes in het aantal vluchten naar Hongkong, de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel en diverse plaatsen in Italië.

Ook de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM gaat de vluchten naar het Chinese vasteland langer opschorten. 

De Ierse lagekostmaatschappij Ryanair gaat dan weer tot een vierde van zijn vluchten in en naar Italië schrappen, omdat het aantal reservaties sterk is gedaald.

De uitbraak van het nieuwe virus zal sterk wegen op de wereldwijde economische groei. Dat voorspelt de OESO, de groep van de belangrijkste industrielanden. Er was voor dit jaar een groei verwacht van 2,9 procent, maar dat is bijgesteld naar 2,4. 

De beurzen herstelden vanmorgen wat van het zware verlies van vorige week, maar intussen staan op de tabellen toch vooral weer rode cijfers. 

WHO: "Ademhalingssapparatuur kopen"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dringt er bij landen over de hele wereld op aan om medische ademhalingsapparatuur te kopen om de epidemie van het nieuwe coronavirus het hoofd te kunnen bieden.

"Alle landen moeten zich uitrusten met pulsoxymeters en ademhalingsapparatuur", zegt de WHO, die die apparatuur omschrijft als een "belangrijk hulpmiddel  voor de behandeling van patiënten met ernstige vormen van Covid-19."

De WHO beklemtoont dat het coronavirus vooral risico's inhoudt voor mensen van boven de 60 en patiënten die al lijden aan andere aandoeningen. Voor de meeste patiënten zijn de symptomen eerder mild. 14 procent vertoont ernstige symptomen (longontsteking) en 5 procent van de getroffenen verkeert in kritieke toestand. Het sterftecijfer lijkt 2 tot 5 procent te zijn, maar ligt bij ernstig zieke patiënten op meer dan 50 procent.  "Snelle interventies, zoals longbescherming via beademingsstrategieën, moeten worden geoptimaliseerd", zegt de WHO.

coronavirus/2019-nCoV/Covid-19


De term “coronavirus ” verwijst eigenlijk naar een groep van virussen van dezelfde “onderfamilie”. Sommige coronavirussen veroorzaken een gewone verkoudheid, het andere bekende coronavirus is het SARS-virus uit 2003. Het nieuwe coronavirus dat zich nu over de wereld verspreidt, kreeg van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de naam “2019-nCOV” . Wetenschappers gebruiken ook de naam “SARS-CoV-2” . “Covid-19” is de naam van de ziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen