Videospeler inladen...

Dunnere drankflesjes, kortere chipszakjes, het kan nog beter: voedingssector komt met nieuw plan

Lichter, beter recycleerbaar, minder plastic: de Belgische voedingsindustrie heeft een nieuw preventieplan opgesteld om de komende jaren te besparen op verpakkingen. Sinds 2004 zegt de sector al tot 56.000 ton per jaar aan verpakkingen te hebben uitgespaard. Maar het moet dus nog duurzamer.

In 15 jaar tijd zijn er in ons land een derde meer voedingsproducten verkocht en toch is de hoeveelheid verpakkingen stabiel gebleven, zo klopt de federatie van de Belgische voedingsindustrie Fevia zich op de borst. Zo heeft de sector jaarlijks gemiddeld 56.000 ton aan verpakkingen bespaard, klinkt het, of 5 kg per Belg per jaar. 

Hoe je dat doet? Verpakkingen zijn de voorbije jaren vaak dunner geworden - drankflesjes zijn lichter, folies op schaaltjes zijn minder dik - of zelfs gewoon weggelaten: een plastic handvat aan een pak drankflessen dat verdwijnt, een korter zakje chips voor dezelfde hoeveelheid, een kleinere koekjesdoos, een etiket dat wordt vervangen door een bedrukking.

Toch moet en wil de voedingssector nog een tandje bijsteken. "In een nieuw preventieplan voor meer dan 150 bedrijven hebben we 742 maatregelen naar voren geschoven die onder meer inzetten op het voorkomen van verpakkingen", zegt Bart Buysse van sectorfederatie Fevia.

Houdbaarheid vs. duurzaamheid

Nog meer recyclage en herbruikbaarheid zijn daar de codewoorden. Zo zijn verpakkingen met een enkele laag, zonder plastic coating of met specifieke kleuren beter te recycleren. Ook kunnen voedingsbedrijven in flessen of schaaltjes ook gewoon nog veel meer gerecycleerd materiaal gebruiken en kan plastic soms beter worden vervangen door bioplastic of karton. 

Verpakkingen moeten zorgen voor voedselveiligheid, houdbaarheid, informatie voor de consument. Dat moet je proberen te doen sporen met duurzaamheid

Bart Buysse, CEO van Fevia

"Dat is een hele uitdaging, net door de functie die onze verpakkingen hebben", zegt Buysse nog. "Die moeten zorgen voor voedselveiligheid, houdbaarheid, informatie voor de consument. Dat moet je proberen te doen sporen met duurzaamheid en dat vraagt heel wat inspanningen en investeringen van bedrijven."

Fevia wil tegen 2023 onder meer tweederde van de plastic verpakkingen kunnen recycleren. In 2025 moet de voedingsindustrie zelfs alleen nog maar producten met herbruikbare, recycleerbare, composteerbare of biologisch afbreekbare verpakkingen op de markt brengen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen