Geert Houck

Eerste geval van coronabesmetting in Oost-Vlaanderen bevestigd

Er is bevestigd dat een eerste persoon in Oost-Vlaanderen besmet is met het coronavirus. De persoon meldde zich gisteren op de spoeddienst van het AZ Nikolaas in Sint-Niklaas. De patiënt komt uit het Waasland en kwam net terug uit Italië. Het gaat om een van de zes bevestigde mensen met een coronabesmetting in ons land.

Rond de middag vandaag bevestigde professor en viroloog Marc Van Ranst dat uit de testen blijkt dat de persoon uit het Waasland positief is voor besmetting met het coronavirus. "De patiënt had ademhalingsproblemen en koorts, dat zijn symptomen die vermoedelijk kunnen duiden op een besmetting met het coronavirus", vertelt Veroniek Saegeman, zij coördineert de hygiëne in het AZ Nikolaas. De persoon kwam net terug uit Noord-Italië, waar er al veel coronabesmettingen zijn.

De patiënt had zelf al door dat hij een verdacht geval was door de affiches die er hangen

Veroniek Saegeman

De patiënt is eerst ondervraagd en er werd snel duidelijk dat het om een verdacht geval ging. "Hij was al in isolatie. Via de affiches had hij zelf al door dat hij een verdacht geval was. We hebben hem een masker opgezet en geïsoleerd. Hij is dan onderzocht en is er een staal genomen", legt Saegeman uit. Nadien is Volksgezondheid op de hoogte gebracht van de afname van het staal en is het staal met de taxi naar Leuven gebracht. 

Isolatieboxen

De spoed van AZ Nikolaas heeft voorzieningen getroffen voor het geval er iemand met een vermoedelijke coronabesmetting zou binnenkomen. Zoals isolatieboxen, vertelt medisch directeur Philip Nieberding. "Als iemand binnenkomt via de spoed die net terug is van het risicogebied in Italië, kan die persoon daar dan wachten op het resultaat van de test." 

We kunnen patiënten apart zetten in een isolatiebox of in een speciale eenpersoonskamer

Philip Nieberding

Het beste kan een patiënt zich nog altijd via de huisarts melden. Maar een aantal mensen gaat via een spoeddienst. "Onze medewerkers zijn goed getraind voor dergelijke situaties en kunnen patiënten goed opvangen", vertelt Nieberding. "Naast de isolatieboxen hebben we ook een aantal eenpersoonskamers klaargemaakt om patiënten te kunnen isoleren. Dat is vooral belangrijk voor mensen die uit een risicogebied terugkomen en symptomen hebben."

Geen gevaar voor andere bezoekers van het ziekenhuis

De patiënt zit in quarantaine thuis en voelt zich niet zo ziek. De persoon heeft een goede algemene conditie. Hij kwam ook niet in contact met andere mensen in de wachtzaal. 

Het medisch personeel van AZ Nikolaas, met wie de patiënt contact had, wordt voorlopig niet getest op corona. De personeelsleden staan wel op een lijst die opgevolgd wordt door Volksgezondheid. Als ze symptomen zouden ontwikkelen dan zullen ze 14 dagen lang opgevolgd worden. Daarin volgt het ziekenhuis de richtlijnen van de overheid.

Het ziekenhuis benadrukt dat er geen reden tot paniek is en dat het voorzien is op meer gevallen van besmetting.

Meest gelezen