Radio 2

Leerlingen uit Lede waren op skireis in Noord-Italië: "Sommigen roepen 'corona' om te lachen of vermijden ons"

106 leerlingen uit het eerste jaar van het Stella Matutinacollege in Lede zijn sinds dit weekend terug uit Noord-Italië. De leerlingen gingen skiën met hun medestudenten in Klausberg. "We hebben de richtlijn van het kabinet van Volksgezondheid gevolgd, alle leerlingen moesten vandaag dus naar school komen. Alleen wie zich ziek voelt, moet naar de dokter", zegt directeur Hilde De Smet.

Op de speelplaats is het coronavirus het gesprek van de dag. Heel wat leerlingen van de middelbare school in Lede zijn net terug van een skireis in Noord-Italië. "Voorzover wij weten is iedereen gezond teruggekeerd. Dat hopen we alleszins", zegt directeur Hilde De Smet.

Mopjes over corona

De leerlingen zelf houden zich sterk. “We maakten er soms wel grappen over, maar we waren eigenlijk niet echt ongerust”, zegt Elise die mee was op de skireis. “Wij zijn ook jong en dus nog heel fit, ik denk dat wij wel veilig waren.” Toch zijn ze blij terug te zijn in België: “Ik zou nu niet meer gaan als je daar niet moet zijn. Het zou echt erg zijn als je zou besmet raken.” 

Jongeren blijven natuurlijk jongeren en lachen al graag eens met elkaar. “We zaten in de les en iemand moest hoesten. Iedereen liep dan weg van hem en zei dat hij het coronavirus aan het verspreiden was”, gaat Elise verder, “maar dat is om te lachen, dan zeggen ze ‘je hebt toch niet het coronavirus’ of ‘je bent toch niet ziek’.

Sommigen roepen nu "corona!" zodra iemand hoest. Maar dat is om te lachen.

Leerlinge Emelie

Allen naar school

Alle leerlingen moesten terug naar school, ook wie uit een risicogebied kwam. “Dat zijn de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid, wij moeten die volgen”, legt directeur Hilde De Smet uit. “Tijdens de reis stond ik de hele tijd in contact met de begeleiders. Zo wist ik dat alles vlekkeloos verliep en de kinderen in goede handen waren.”

Toch zijn er ouders die de kinderen liever niet op school gezien hadden. “Zodra we informatie hadden, hebben we een mail gestuurd naar alle ouders. We vroegen de ouders die naar een risicogebied geweest zijn alert te blijven. Als iemand symptomen toont, zoals hoesten of koorts, moeten ze thuisblijven en naar de dokter gaan.”

Wie ziek is blijft normaal altijd thuis, dat is nu niet anders.

Directeur Hilde De Smet

Ook voor preventieadviseur Arnout Willockx zijn het drukke dagen. “Ik ben vooral blij dat de leerlingen gewoon naar school mochten gaan en wij terug konden starten na de krokusvakantie.” De sfeer zit goed volgens hem: “Er is niet echt een vrees of paniek, ook niet onder de leerkrachten. Het coronavirus is natuurlijk het gesprek van de dag, maar ongerustheid is er niet.”

Naast de richtlijnen van bovenaf wil Arnout als preventieadviseur de leerlingen goede informatie geven. “Ik heb er natuurlijk geen ervaring mee, geen enkele school trouwens. Maar ik maak bijvoorbeeld vandaag nog een filmpje over hoe de leerlingen hun handen moeten wassen. Dat zullen we dan in alle klassen tonen.”

Meest gelezen