Gerecht neemt meer dan honderd vrachtwagens in beslag in West-Vlaanderen

De voorbije weken hebben politie, gerecht en de sociale inspectie 103 vrachtwagens in beslag genomen in Zeebrugge en Pittem. De eigenaars worden verdacht van sociale fraude.

Op 23 februari werden 14 vrachtwagens in beslag genomen, die eigendom waren van een Litouwse firma die actief was in Zeebrugge. Gisteren volgde een tweede actie in Zeebrugge en Pittem, waarbij 89 Poolse en Roemeense trucks in beslag werden genomen. De bedrijven van wie de vrachtwagens zijn, worden verdacht van sociale dumping.

"Het gaat wellicht om een klassieke manier van sociale dumping", vertelt Filiep De Ketelaere van het arbeidsauditoraat (de afdeling van het parket bij de arbeidsrechtbank, nvdr). "Poolse, Roemeense en Litouwse chauffeurs worden naar ons land gebracht, om vooral hier te komen werken. Ze overnachten in Zeebrugge en Pittem, en voeren vooral ritten uit in België. Maar intussen blijven ze wel ingeschreven als werknemer in hun thuisland, zodat ze niet naar Belgische normen betaald worden, maar volgens Poolse, Roemeense of Litouwse lonen, wat op ongeveer 700 euro per maand komt. In de praktijk betekent dat dat hun werkgevers drie buitenlandse chauffeurs kunnen laten rijden voor het loon van één Belgische. En dat is natuurlijk oneerlijke concurrentie."

En de vrachtwagenchauffeurs? "Aangezien ze meestal in hun vrachtwagen slapen, en die nu in beslag is genomen, hebben we met hun werkgevers afgesproken dat ze terugkeren naar Polen, Roemenië of Litouwen."

Meest gelezen