Huisartsenpraktijk in Kortenberg: “We krijgen veel meer ongeruste telefoons”

Heel wat mensen zitten met vragen rond het coronavirus, en dat merken ook de huisartsen. Zij krijgen veel ongeruste telefoontjes, ook in de groepspraktijk van Alexandra Thienpont, burgemeester van Kortenberg: “Je merkt duidelijk dat mensen er heel erg mee bezig zijn.” 

Alexandra Thienpont (CD&V) is burgemeester van Kortenberg en ook huisarts. Ze heeft een groepspraktijk in haar thuisgemeente. Daar merkt ze toch dat de ongerustheid toeneemt over het coronavirus: “Absoluut, je merkt dat mensen ermee bezig zijn. Zeker aangezien het voor velen vorige week een weekje vakantie was. Er zijn toch ook wat mensen in risicogebieden geweest, in Italië bijvoorbeeld. Mensen hebben toch wat vragen en zijn ongerust.”

Alert blijven

“Ik denk dat we allen alert moeten zijn. Als mensen vragen hebben, dienen ze hun huisarts te contacteren.” Maar het is beter om je huisarts even op te bellen dan naar de wachtzaal te komen, zegt dokter Thienpont. “Wij doen in onze praktijk ook een soort triage aan de telefoon. Ook de mensen die zich aanmelden aan het secretariaat krijgen specifieke vragen als: bent u ziek? Heeft u symptomen? Bent u in het risicogebied geweest? Zo proberen we toch alert te zijn.”

Voorlopig heeft de huisarts nog geen mensen doorverwezen naar het ziekenhuis. “We sturen mensen enkel door volgens de specifieke richtlijnen. Het gaat ook enkel om mensen die hoge koorts hebben, zeer ziek zijn en zelf niet in staat zijn om een staal te nemen. Maar dat is tot nu toe nog niet gebeurd.” Als er een vermoeden is dat mensen ziek zijn, draagt dokter Thienpont wel een mondmasker. 

Scholen open

Ook als burgemeester probeert Alexandra Thienpont haar burgers zo goed mogelijk op de hoogte te houden: “We communiceren al sinds 14 februari op onze gemeentelijke website en via sociale media. Dit weekend hebben we nog beraadslaagd over de scholen, maar we volgen daarbij de richtlijnen van de minister.  De scholen blijven open.” 

Meest gelezen