Herlees de liveblog - Diensthoofd infectieziektes: "Alle coronapatiënten in ons land zijn besmet in het buitenland"

Er zijn zes nieuwe besmettingen met het nieuwe coronavirus in ons land. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) gezegd. Het zijn allemaal patiënten die teruggekeerd zijn uit Italië. Sommigen blijven thuis in quarantaine, anderen zijn opgenomen in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 8 besmettingen in ons land. Europa heeft de risico-inschatting verhoogd van "matig" naar "matig tot hoog".

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Viroloog Marc Van Ranst beantwoordt vragen van kinderen in "Karrewiet"

Videospeler inladen...

Geen proevertjes meer in onder meer Colruyt en Delhaize

Onder meer Colruyt en Delhaize gaan geen proevertjes meer aanbieden aan de klanten. "Uit voorzorg gaan we de degustaties in de winkels tijdelijk pauzeren", zo valt te horen bij Colruyt. "Het gaat om dingen die samen in een schaaltje liggen en waar verschillende mensen van nemen. Proevertjes met koffie en wijn blijven wel."

Bij Delhaize merken ze op dat mensen momenteel gewoon minder willen proeven "gezien de omstandigheden". 

Medisch filosoof Ignaas Devisch: "Als je 100 keer zegt dat mensen niet moeten panikeren, vragen ze zich af of dat wel klopt"

Medisch filosoof Ignaas Devisch begrijpt waarom het nieuwe coronavirus angst oproept. "Het feit dat het een onbekend virus is, speelt zeker een rol", zegt hij in "De afspraak". "Elk land met een goed gezondheidssysteem heeft dit onder controle. Er wordt vaak in de media gezegd dat er geen reden is tot paniek, maar als je dat honderd keer zegt, dan vragen mensen zich af of dat wel klopt."

Devisch beseft dat het een moeilijke afweging is, want er moet ook correct en goed geïnformeerd worden. "Maar als er een extra Journaal is, hebben mensen het gevoel dat er iets erg is gebeurd of dat er iets ergs te gebeuren staat. Maar je moet natuurlijk wel volledig - en sereen - informeren."

Diensthoofd infectieziektes Erika Vlieghe: "Nog geen bewijs dat er besmetting op ons grondgebied heeft plaatsgevonden"

Erika Vlieghe, diensthoofd infectieziektes UZA, is duidelijk: er zullen nog patiënten met het coronavirus opduiken in ons land. "Momenteel hebben we nog geen bewijs dat er een overdracht is geweest op ons grondgebied", zegt ze in "De afspraak". "Alle gevallen zijn importgevallen, om het zo negatief te zeggen", zegt ze in "De afspraak". "Het zijn mensen die in het buitenland zijn besmet. Het is pas wanneer we een patiënt opmerken die geen link heeft met het buitenland, dat het veel moeilijker wordt. Dan wordt het lastiger om te weten wie we al dan niet moeten testen."

Videospeler inladen...

Professor Herman Goossens: "We gaan Europees studies opstarten over het nieuwe coronavirus"

Professor Herman Goossens, diensthoofd Klinische Biologie van UZA, heeft vanavond overlegd met experten uit heel Europa over het nieuwe coronavirus. "Morgen zullen we communiceren dat we Europees samen een aantal studies zullen opstarten over het nieuwe coronavirus", zegt hij in "Terzake". "We gaan bijvoorbeeld bekijken welke antivirale middelen we kunnen uittesten, maar ook welke andere geneesmiddelen eventueel kunnen helpen. We zullen ook onderzoeken wat er gebeurt als je scholen en instellingen sluit of evenementen afgelast."

Dinsdag zullen de experts fysiek samenzitten om het plan van aanpak te bekijken. "We zullen ook kijken naar welke onderzoeken er al in China zijn gebeurd. Afhankelijk daarvan zullen wij bijkomend onderzoek doen."

Videospeler inladen...

Woonzorgcentra nemen maatregelen tegen het nieuwe coronavirus

Naast scholen en bedrijven nemen ook woonzorgcentra maatregelen om het nieuwe coronavirus in te dijken. Want vooral ouderen zijn kwetsbaar als ze met het virus besmet worden. Ouderen en mensen met een zwakke gezondheid kunnen het meest lijden onder de ziekte. "Het Journaal" bezocht een woonzorgcentrum in Grimbergen.

Videospeler inladen...

Europees Parlement sluit drie weken de deuren voor bezoekers

Het Europees Parlement schorst alle niet strikt wetgevende activiteiten de komende drie weken op, uit voorzorg voor het coronavirus. Dat heeft voorzitter David Sassoli aangekondigd.

De parlementsleden blijven gewoon aan het werk, maar hoorzittingen, recepties, seminaries of andere evenementen worden geannuleerd. De plenaire zitting in Straatsburg volgende week gaat vooralsnog wel door. Het Europees Parlement krijgt jaarlijks 700.000 bezoekers over de vloer.

Twaalf bedrijven vragen tijdelijke werkloosheid aan wegens coronavirus

De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) heeft tot nu toe van twaalf bedrijven een aanvraag gekregen om tijdelijke werkloosheid wegens het coronavirus. Die aanvragen hebben betrekking op samengeteld 119 werknemers. De RVA keurde tot nu toe drie aanvragen van werkgevers volledig goed, voor in totaal negen werknemers.

Belgische ondernemingen die getroffen worden door het coronavirus in China of andere landen - bijvoorbeeld omdat ze afhankelijk zijn van leveranciers uit de regio - kunnen sinds begin februari een beroep doen op het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Het systeem kan ook gebruikt worden voor werknemers die in een coronaregio vastzitten of die België in quarantaine zijn geplaatst.

Bel20 veert op na dieprode week

Na een dieprode week zijn de beurzen vandaag even op adem gekomen. Op de Brusselse aandelenmarkt steeg de Bel20-index 0,99 procent; tot 3.523,24 punten.

Vorige week werd de korf met de belangrijkste twintig aandelen op de Brusselse beurs nog 14,46 procent minder waard, toen duidelijk werd dat het coronavirus zich ook in Europa volop verspreidt.

Hoewel het virus zich nog lang niet laat kisten, bracht het weekend voor de financiële markten toch wat soelaas. Bij de hervatting van de handel stegen de koersen. De beleggers trokken zich vooral op aan signalen van de centrale banken.

Zo liet onder meer de Amerikaanse centrale bank, de Fed, verstaan dat ze de evolutie van het coronavirus en de impact ervan op de economie van dichtbij volgt en klaar staat om tussen te komen, mocht dat nodig zijn.

Op de Brusselse beurs eindigden dertien van de twintig aandelen die meetellen voor de Bel20-index hoger. 

Meest gelezen