Net terug uit Noord-Italië? Dan mag je niet binnen in het gemeentehuis van Sint-Lambrechts-Woluwe

In de Brusselse gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe gelden strenge maatregelen tegen het coronavirus. De inwoners die met vakantie geweest zijn in een risicogebied, mogen de komende twee weken niet binnen in openbare gebouwen zoals het gemeentehuis of het cultuurcentrum. Als je het gemeentehuis toch binnen wil, word je gecontroleerd door stadswachten. 

Burgemeester Olivier Maingain van Sint-Lambrechts-Woluwe heeft beslist dat iedereen die terugkomt van een buitenlandse vakantie in risicogebied, twee weken lang niet in publieke ruimtes in de gemeente mag komen. Het gaat om scholen, kinderdagverblijven, rusthuizen, sportcentra en de gemeentelijke gebouwen. Op de deur van het gemeentehuis hangt een papier met daarop de nieuwe maatregelen (foto onder). En voor je het gemeentehuis binnen gaat, word je gecontroleerd door stadswachten. Zij vragen aan de mensen of ze met vakantie geweest zijn in risicogebied.  Als het antwoord "ja" is, mogen ze niet binnen. 

Minister van volksgezondheid Maggie De Block heeft al laten weten dat ze de maatregel overdreven vindt. En ook de inwoners van Sint-Lambrechts-Woluwe vinden het niet allemaal een goed idee: "Het is overdreven", zegt een inwoner. "De burgemeester is te ver gegaan, hij had eerst moeten overleggen met de andere burgemeesters. Zomaar zeggen dat mensen niet naar school of naar het werk mogen, is overdreven. Bovendien gaat niet iedereen eerlijk vertellen waar hij of zij met vakantie geweest is."

Anderen geven de burgemeester wel gelijk: "Ik vind de maatregelen heel goed", zegt een vrouw die in een bakkerij werkt. "Wij komen in de bakkerij in contact met veel mensen, dus wij denken daar wel aan. Heel wat mensen zijn ongerust, dus men kan niet streng genoeg zijn. Ik geef de burgemeester gelijk dat hij zulke maatregelen neemt." 

Meest gelezen