Videospeler inladen...

Derde keer is goede keer voor  Israëlische premier Netanyahu, maar regering vormen dreigt weer moeilijk te worden

Likoed, de rechtse partij van uittredend premier Benjamin Netanyahu, wordt de winnaar van de vervroegde parlementsverkiezingen in Israël. Met zowat 90 procent van de stemmen geteld komt de partij uit op 36 zetels, haar beste resultaat sinds 2003. Maar ondanks de duidelijke overwinning dreigt de vorming van een meerderheid toch weer moeilijk te worden.

Met zowat 90 procent van de stemmen geteld haalt Likoed 36 van de 120 zetels in de Knesset, het Israëlische parlement. De centrumpartij Blauw-Wit van zijn uitdager Benny Gantz moet het doen met 32 zetels, terwijl de twee partijen bij de vorige verkiezingen nog nek aan nek lagen. 

Gantz heeft tijdens een toespraak in Tel Aviv al aangegeven dat hij teleurgesteld is in het resultaat, maar dat hij zijn politieke strijd blijft voortzetten.

De opkomst bij deze parlementsverkiezingen was hoger dan verwacht, ondanks angst voor het nieuwe coronavirus en verkiezingsmoeheid. Er daagden meer kiezers op dan tijdens de vorige verkiezingen in september.

Politieke rivalen: premier Benjamin Netanyahu (L) en Benny Gantz (R)

In één jaar tijd liep de regeringsvorming in Israël tweemaal uit op een sisser. De regeringsvorming is er immers gekoppeld aan een deadline. Doordat noch Netanyahu noch Gantz als grote winnaar uit de stembus kwam, werd de regeringsformatie telkens een ingewikkelde puzzel die niet gelegd geraakte: niet na de verkiezingen in april 2019 en evenmin na de verkiezingen van afgelopen september. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De Knesset bestaat uit 120 zetels. Om een regering te vormen moet een coalitie van partijen meer dan 60 zetels hebben.  Maar het blok van rechtse partijen, waar Netanyahu's voorkeur naar gaat, komt uit op 58 zetels, 2 te weinig dus. "Netanyahu is dicht bij een nieuwe ambtstermijn, maar hij is er nog niet", zegt VRT-collega Bert De Vroey in Tel Aviv.

Het centrumlinkse blok moet het overigens met 54 verkozenen stellen.

Een grote coalitie met zowel Likoed en Blauw-Wit blijft dan weer moeilijk liggen. Gantz heeft tijdens de campagne meermaals benadrukt dat hij niet wil samenwerken met Likoed, zolang die partij aangevoerd wordt door de wegens corruptie aangeklaagde Netanyahu.

In ruil voor positieve berichtgevingen zou de premier mediahuizen en telecombedrijven een gunstige behandeling hebben aangeboden. Ook zou hij dure cadeaus hebben ontvangen. Normaal gezien start zijn proces op 17 maart, maar blijft hij premier, dan ontloopt hij zijn proces dankzij de immuniteit die hij geniet.

"Kingmaker"

Voorts is er nog de ultranantionalistische partij Yisrael Beitenu (Ons Huis Israël) van Avigdor Lieberman, die zeven zetels binnenhaalt. Die partij kan daardoor als "kingmaker" optreden tijdens de coalitiegesprekken.

Lieberman heeft aangekondigd dat hij die rol wil opnemen, zodat een vierde opeenvolgende stembusslag zou kunnen worden voorkomen. De partij wil na de bekendmaking van de volledige uitslag op donderdag beslissen welk blok gesteund wordt, zo meldt de Israëlische krant Haaretz. "We zullen handelen in overeenstemming met de nationale belangen van de staat Israël", zegt hij.

"Werk maken van annexatie"

Wat zijn de plannen van Netanyahu, als hij opnieuw premier wordt? "In zijn overwinningsspeech vannacht heeft hij al gezegd dat hij snel werk zal maken van de annexatie van de Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in de Jordaanvallei", zegt Bert De Vroey.

"Dat is Palestijns gebied, maar in het zogenoemde vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump is voorzien dat die annexatie mag gebeuren. Als Netanyahu dat inderdaad snel zou doen, dan zal dat de spanningen met de Palestijnen zeker doen oplopen."

Meest gelezen