Videospeler inladen...

Democratische presidentskandidaat Joe Biden krijgt steun van drie kandidaten die zich terugtrokken uit de race 

In de Verenigde Staten is het vandaag Super Tuesday. In 14 staten worden Democratische presidentskandidaten verkozen. De uiteindelijke winnaar zal het in november bij de presidentsverkiezingen opnemen tegen huidig Republikeins president Donald Trump. Intussen zijn er maar vijf kandidaten meer, want na Pete Buttigieg heeft gisteren ook Amy Klobuchar zich teruggetrokken uit de race. Ze steunen nu allebei voormalig vice-president Joe Biden. 

Gisteren maakte de Amerikaanse senator Amy Klobuchar bekend dat ze haar campagne om de Democratische presidentskandidaat te worden stopzet. Ze riep haar aanhangers op om voor Joe Biden te kiezen. 

Klobuchar bouwde haar campagne op rond haar afkomst uit de Midwest en maakte zich hard dat de Democraten Donald Trump enkel kunnen verslaan met een kandidaat die misnoegde kiezers uit staten als Michigan en Wisconsin kan overtuigen. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Maar haar parcours verliep tijdens de eerste voorverkiezingen niet zoals verhoopt. Ze eindigde vijfde in Iowa, een staat in de Midwest waar ze heel hard op had ingezet, en zesde in zowel Nevada als South Carolina. Het hoogtepunt van haar campagne was het debat in New Hampshire midden vorige maand, waar ze een sterke prestatie neerzette die haar een derde plaats opleverde bij de voorverkiezing op 11 februari.

Steun voor Biden

Eergisteren kondigde ook Pete Buttigieg, die de eerste voorverkiezing in Iowa won, aan dat hij uit de presidentsrace stapt. Zowel Klobuchar als Buttigieg werden gerekend tot de centrumkandidaten, in tegenstelling tot de meer linkse Bernie Sanders die tot nu toe het meeste aantal afgevaardigden verzameld heeft. 

Klobuchar schaart zich nu achter de koploper in het gematigde kamp, de voormalige vicepresident Joe Biden. Het lijkt erop dat de gematigde kandidaten Bernie Sanders de pas willen afsnijden, want ook Pete Buttigieg en Beto O'Rourke hebben gezegd dat ze Joe Biden steunen. O'Rourke haakte eerder al af in de race bij de Democraten.

Met het verdwijnen van Klobuchar en Buttigieg blijven er nog vijf kandidaten over voor de Democratische presidentsnominatie en ziet het ernaar uit dat het tot een tweestrijd komt tussen Sanders en Biden, tenzij Mike Bloomberg - die pas nu voor het eerst aan de voorverkiezingen deelneemt - een goed resultaat zou neerzetten tijdens Super Tuesday. 

Kijk hier naar de analyse van onze correspondent Björn Soenens in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen