Maxime Anciaux - All rights reserved

Ook Limburgse woonzorgcentra waakzaam voor coronavirus: "Maar we gaan geen heksenjacht starten"

In Limburgse woonzorgcentra bereiden ze zich voor op het opduiken en het verspreiden van het coronavirus. In Villa Temporis in Hasselt ligt de focus op een goede handhygiëne.

In woonzorgcentrum Villa Temporis in Hasselt staat de ontsmettende handgel klaar. Het verzorgend personeel gebruikt de gel de hele dag door. Na elk contact met de bewoner, voor en na het wassen en na contact met vocht of bloed.  "We letten extra op een goede handhygiëne", zegt een medewerkster. "Altijd als we bij een bewoner langsgaan en als we weer weggaan, ontsmetten we onze handen."

Isoleren bij symptomen

Hoofd bewonerszorg Jean-Paul Calo kiest voor een rustige aanpak bij het beschermen van zijn bewoners. "We willen hier geen heksenjacht beginnen", vertelt hij. "Niemand loopt hier onnodig rond met mondmaskertjes. Die hebben we wel in voorraad, maar we gaan ze niet verspillen. Dat geeft een verkeerd beeld." 

Als iemand symptomen vertoont, zullen wij die persoon isoleren

Jean-Paul Calo, hoofd bewonerszorg

Wat met ouderen die tekenen van ziekte vertonen? Calo legt uit: "We letten aandachtig op voor signalen. Als we zien dat iemand symptomen vertoont, zoals hoesten of koorts maken, zullen wij die persoon isoleren. Dat is hier niet uitzonderlijk. We doen dat altijd bij infectieziekten." 

Aan mensen die graag op bezoek willen komen, vraagt Calo om hun gezond verstand te gebruiken. "Blijf thuis als je je ziek voelt en denk aan de incubatieperiode van 14 dagen als je op reis bent geweest." 

Weinig zorgen

Dina Pavona, directeur van Villa Temporis, merkt nog niet veel bezorgdheid bij haar bewoners. "De mensen zijn goed op de hoogte van wat er in de media verteld wordt. Op dit moment zijn er weinig zorgen, maar dat kan wel veranderen als de eerste gevallen in Limburg opduiken." Pavone drukt haar bewoners wel op het hart om het te melden als ze zich niet goed voelen, zodat de huisarts kan langskomen. 

Meest gelezen