2020 Getty Images

Pete Buttigieg stapt uit de race naar het Witte Huis na zwak resultaat van afgelopen weekend 

Pete Buttigieg (38) stapt uit de race om de Democratische presidentskandidaat te worden bij de verkiezingen in de VS. Hij doet dat naar eigen zeggen om "de partij en het land te helpen verenigen". Buttigieg ging in korte tijd van volslagen onbekende naar rijzende ster. Zaterdag viel zijn resultaat in South Carolina echter tegen en net voor Super Tuesday, waarbij 14 staten tegelijk stemmen, gooit hij de handdoek in de ring.

Begeleid door zijn echtgenoot zei Buttigieg tijdens een toespraak in zijn stad South Bend dat zijn "pad" naar de Democratische nominatie "zich sloot" na zijn zwakke resultaat zaterdag in South Carolina. "We moeten daarom erkennen dat - in deze fase van de race - de beste manier om trouw te blijven aan onze doelstellingen, is om ons terug te trekken en te helpen onze partij en ons land te verenigen", aldus Buttigieg tegen zijn aanhangers. 

Buttigieg begon zijn toespraak met een grapje: "Ik was de kandidaat waarvan niemand de naam kende, en nog minder hem konden uitspreken. Maar jullie hebben mijn naam duidelijk gemaakt aan de Verenigde Staten. Naam: Pete, voornaam, Mayor (burgemeester)."

Bekijk de analyse van Björn Soenens uit "Terzake": "Afscheid Buttigieg kan slecht nieuws zijn voor Bernie Sanders"

Videospeler inladen...

En toen waren ze nog met zes

Buttigieg kon tijdens de eerste voorverkiezingen van zijn Democratische partij in Iowa nog de meeste afgevaardigden binnenhalen, al lag zijn stemmenaantal toen net onder dat van Bernie Sanders. De daaropvolgende verkiezingen verliepen een stuk minder voor hem.

Buttigieg was burgemeester van zijn relatief kleine geboorteplaats South Bend, 100 kilometer ten oosten van Chicago. Hij is in de politiek een jonge buitenstaander die graag te koop loopt met zijn homohuwelijk, wat nieuw is in Amerikaanse verkiezingscampagnes.

Het besluit komt een dag nadat oud-vicepresident Joe Biden een grote overwinning had behaald bij de voorverkiezingen in de staat South Carolina. Opmerkelijk is dat Buttigieg één dag voor Super Tuesday uit de primaries of voorverkiezingen stapt. Dat zou slecht nieuws kunnen zijn voor de linkse Bernie Sanders, de voorlopige koploper in de race.

Buttigieg stond bekend als een van de gematigde centrumkandidaten. De andere centrumkandidaten, zoals Joe Biden, Michael Bloomberg en Amy Klobuchar, zullen wellicht dus het meest kunnen profiteren van de stemmen voor Buttigieg die nu wegvallen. Er zijn in totaal nog zes kandidaten over bij de Democraten.

Bekijk een portret van Pete Buttigieg uit "Terzake":

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen