Videospeler inladen...

Spanningen aan Turks-Griekse grens en op Griekse eilanden lopen op: weer traangas gebruikt tegen migranten

Aan de Turks-Griekse grens hebben de Griekse oproerpolitie en militairen opnieuw traangas en flitsgranaten gebruikt tegen migranten en vluchtelingen die hopen de Europese Unie binnen te komen. Meer dan 10.000 migranten en vluchtelingen zijn naar het grensgebied getrokken sinds de Turkse president Recep Tayipp Erdogan vorige week besliste om de grenzen met de EU te openen. Ook over zee wagen migranten en vluchtelingen hun kans. Vandaag is een kind verdronken bij een schipbreuk voor de kust van het Griekse eiland Lesbos.

Meer dan 10.000 migranten en vluchtelingen, vooral afkomstig uit Syrië andere landen in het Midden-Oosten en Afghanistan, zijn naar het grensgebied getrokken tussen Turkije, Griekenland en Bulgarije, in de buurt van de Turkse stad Edirne. 

Ze hopen de EU-landen binnen te komen, nu de Turkse president Erdogan enkele dagen geleden besliste om migranten en vluchtelingen niet langer te beletten om de grenzen met de EU over te steken. Hij wil zo druk zetten op de Europese Unie en de NAVO. Van de EU wil Turkije meer geld om de vluchtelingen op te vangen, van de NAVO meer steun in het militaire conflict in de Syrische provincie Idlib. 

Maar Griekenland en Bulgarije houden hun grenzen dicht.

(lees voort onder het kaartje)

Aan de Turks-Bulgaarse grens blijft het voorlopig rustig, maar aan de Turks-Griekse grens, ging het er vandaag opnieuw hardhandig aan toe. De Griekse oproerpolitie en militairen gebruikten traangas en flitsgranaten tegen de migranten en vluchtelingen. Volgens Turkse bronnen is een Syrische migrant aan zijn verwondingen bezweken, maar Griekenland doet dat af als "fake news" en "Turkse propaganda". 

Kind verdronken voor kust Lesbos

Een dode is ook gevallen bij migranten en vluchtelingen die over zee probeerden om de EU te bereiken. 47 mensen werden gered toen hun bootje schipbreuk leed voor de kust van Lesbos. Volgens het Franse persbureau AFP, dat zich baseert op getuigen ter plaatse, zouden de opvarenden zelf hun bootje lekgestoken hebben. Maar één kind kon bij de oversteekpoging niet worden gered. Het is daarmee het eerste dodelijke slachtoffer sinds Turkije de grenzen met de EU opende.  

In totaal zijn volgens de Griekse politie sinds gistermorgen zeker 1.000 migranten en vluchtelingen met bootjes aangekomen op de oostelijke Egeïsche Eilanden. De toestand daar is nu al zeer precair. Meer dan 40.000 migranten en vluchtelingen leven in overvolle kampen op de eilanden, wachtend op de behandeling van hun asielaanvraag. 

In het vluchtelingenkamp van Moria op Lesbos kwam het vandaag trouwens tot onlusten tussen de asielzoekers en de ordediensten. Honderden bewoners van het kamp kwamen in opstand tegen de erbarmelijke levensomstandigheden daar. "Wij zijn geen gevangenen" en "Bevrijd ons", scandeerden ze. Ook daar zette de oproerpolitie traangas in om de betogende migranten en vluchtelingen uiteen te drijven. 

"Keer terug naar Turkije"

Ook de inwoners van Lesbos komen in opstand tegen de toestand op het eiland. De bereidheid om daar nog meer vluchtelingen en migranten op te vangen, is gekelderd. Zo werd een aankomend bootje woedend bejegend door inwoners, die de migranten en vluchtelingen probeerden te beletten om aan land te gaan. "Keer terug naar Turkije", werd hen toegeschreeuwd.

Gisteravond werd ook een nog onbewoond opvangcentrum voor migranten en vluchtelingen gedeeltelijk in brand gestoken, omdat inwoners van Lesbos vreesden dat het opnieuw open zou gaan.

In een open brief vragen meer dan 60 hulporganisaties dringend aandacht voor de onhoudbare situatie op de Griekse eilanden. Ze roepen de EU op om de behandeling van asielaanvraag van de migranten en vluchtelingen daar te versnellen en dringend actie te ondernemen om hen te hervestigen in de verschillende EU-lidstaten.  

Grensbewaking

Maar net daar is de EU de voorbije jaren allesbehalve in geslaagd, en op dit moment ziet het er niet veel beter uit. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen sprak haar steun uit aan Griekenland.

Maar de nadruk daarbij ligt vooralsnog vooral op grensbewaking, op zoveel mogelijk mensen proberen buiten te houden. Zo stuurt Frontex, het Europese grens- en kustbewakingsagentschap, een snel grensinterventieteam naar de Grieks-Turkse grens.  

"Die aanpak staat dan weer op gespannen voet met het asielrecht, dat zegt dat individuen de toegang moeten hebben tot de asielprocedure, die nu zou worden afgeblokt", zegt professor migratierecht Dirk Van Heule.

"We zitten nu met de realiteit dat we de voorbije drie, vier jaar onvoldoende consensus hebben gezien binnen de Europese Unie om in situaties van massale influx naar een oplossing te zoeken met verdeling over lidstaten."  

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen