Nederlandse tramschutter uit rechtszaal gezet na bespuwen van advocaat op eerste procesdag

In Nederland is vanochtend het proces begonnen tegen Gökmen T. De man heeft bekend dat hij bij bij een schietpartij op een tram vorig jaar in Utrecht vier mensen heeft gedood en twee anderen verwond. De rechtbank heeft de beklaagde uit de rechtszaal laten verwijderen, nadat hij zijn eigen advocaat had bespuwd. Na een korte schorsing werd de man opnieuw toegelaten tot de rechtszaal om het vervolg van zijn strafzaak bij te wonen.

Het incident gebeurde toen de voorzitter van de rechtbank de psychologische rapportages besprak die over T. zijn uitgebracht. Toen de raadsman hem daarbij verzocht "wat langzamer te praten en de zaken te bespreken op het niveau van mijn cliënt, zodat hij begrijpt wat wordt gezegd", keerde T. zijn hoofd naar rechts en bespuwde hij zijn advocaat. Die werd hem in december toegewezen nadat T. zelf eerder had geweigerd zich in de rechtszaal te laten bijstaan.

Op last van de voorzitter van de rechtbank werd de geboeide T. meteen na het incident afgevoerd door de politiemannen die om hem heen zaten. Tijdens een korte onderbreking van de zitting werd hij naar een aparte ruimte gebracht, vanwaar hij de zaak via een videoverbinding kon volgen. Volgens de voorzitter van de rechtbank kwam met het bespugen van de raadsman "de orde in het geding".

Bekentenis

De openbare aanklager drong er bij de hervatting van de zaak op aan T. weer in de zaal te laten plaatsnemen wanneer de overlevenden van de schietpartij en de nabestaanden van de slachtoffers hun verklaringen zouden voorlezen. T. heeft bekend vorig jaar in en bij een tram in Utrecht het vuur te hebben geopend op medepassagiers en voorbijgangers. Vier mensen kwamen om, meerdere mensen raakten gewond.

Volgens het OM hechten slachtoffers en nabestaanden veel waarde aan de aanwezigheid van T. Uit de zaal werd "viezerik" tegen de vermeende schutter geroepen, toen hij werd meegenomen.

De deskundigen die T. hebben onderzocht, adviseren tbs op te leggen (tbs is de afkorting van terbeschikkingstelling, wat we in België internering zouden noemen - noot van de redactie). Volgens hen lijdt T. aan verschillende persoonlijkheidsstoornissen. Die hebben veel meer een rol gespeeld bij de aanslag dan een terroristisch motief, zeggen zij.

Beluister een gesprek met NOS-verslaggever Lidwien Gevers in het Radio 1-programma "De wereld vandaag":

Meest gelezen