AFP or licensors

Trump raakt op kruissnelheid om zichzelf als president op te volgen

President Trump hield afgelopen weekend een lange speech tijdens de Conservative Political Action Conference (CPAC), de jaarlijkse hoogmis van de Amerikaanse conservatieve beweging. Auteur David Neyskens zag hoe een zelfverzekerde Trump de menigte begeesterde. Trump kan volgens Neyskens met zekerheid op de stem van de conservatieve achterban rekenen om zichzelf als president op te volgen.

President Trump kwam in hoogsteigen persoon de Conservative Political Action Conference (CPAC) afsluiten. Hij komt daarbij de belofte na die hij in 2017 maakte: elk jaar naar CPAC komen. Het is iets wat zelfs president Ronald Reagan niet deed. George W. Bush kwam zelfs maar één keer langs als president. De Bushes zijn gewoon uit het geheugen gewist van de Amerikaanse conservatieve beweging. Net zoals hun ideologische broertje Senator Mitt Romney, die officieel niet uitgenodigd was door de organiserende American Conservative Union (ACU).

Het is duidelijk dat er geen plaats meer is voor RINO’s (Republican In Name Only). De tijd van het ‘compassionate conservatism’, waarbij men op zoek ging naar een gematigde centrumkandidaat is voorbij. Als men het centrum wil bedienen, doet men dat wel vanaf de rechterkant.

Diverser, maar minder ideologisch

De man die dit politiek conservatisme belichaamt, is Donald Trump. De New Yorkse vastgoedmagnaat is hier alomtegenwoordig. Zijn twee slogans: ’Make America Great Again’ en ‘Keep America Great’ vindt men overal, al dan niet op vlaggen, T-shirts, truien en petjes. Zijn campagne verzekert zich hier verder van een nieuw leger vrijwilligers en biedt hier ook trainingen aan.

President Trump slaagt er in om minderheden binnen te brengen in de conservatieve beweging

Er valt hier verder dit jaar geen onvertogen woord over de president. Het publiek is ideologisch veel minder divers dan toen bij mijn eerste CPAC in 2010. Tezelfdertijd slaagt CPAC er wel in om meer minderheden aan te trekken. African-Americans, Asian-Americans, maar ook zag ik hier een vrouw met een hoofddoek met daarbovenop een MAGA-pet. Met andere woorden, de president slaagt erin, ondanks alles wat men over hem zegt, om minderheden binnen te brengen in de conservatieve beweging. Die signalen zijn al een tijdje links en rechts te merken, maar het wordt almaar duidelijker en duidelijker. Dit zou wel eens doorslaggevend kunnen zijn bij de verkiezingen in november.

Een deal met de Taliban

Trump werd luid toegejuicht bij zijn entree. Zoals steeds begeleid door "God bless the USA" van Lee Greenwood. De conferentiezaal veranderde in een onvervalste Trump-rally. Vorig jaar hield de president de congresgangers meer dan twee uur bezig, deze keer hield hij het bescheidener met een goed anderhalf uur.

De president kwam met het belangrijke nieuws dat hij enkele uren eerder officieel bekend had gemaakt en dat was de overeenkomst met de Taliban in Afghanistan. De Verenigde Staten trekken weg uit Afghanistan na 19 jaar. Een verhaal van imperiale overschatting van George W. Bush, dat door Obama werd voortgezet en dat Trump nu beëindigt. Hij liet zich eerst nog overhalen door zijn generaals om te blijven, maar het buikgevoel van de president was altijd terugtrekken. Een belofte die hij uiteindelijk gehouden heeft.

Bernie Sanders zou wel eens de gedroomde tegenstander kunnen zijn voor de president

De president stelde uiteraard het Amerikaanse publiek gerust na de melding van de eerste dode door het coronavirus in de staat Washington (een staat aan de Westkust, niet te verwarren met de hoofdstad Washington DC). Het nieuws rond het virus heeft er trouwens voor gezorgd dat zijn applauslijn van een beurs op recordniveau is weggevallen. Zijn democratische tegenstanders proberen het zelf te gebruiken tegen hem, u herinnert zich de uitspraak van Michelle Obama nog wel ‘when they go low, we go high!’ Hij gaf al lachend mee dat hij het waarschijnlijk ook zou doen. Toch pleitte hij ervoor om dit samen met de Democraten aan te pakken.

De president, zoals steeds weinig bescheiden, liet ook niet na van zijn andere verwezenlijkingen uit zijn verkiezingsprogramma in de verf te zetten. Het heronderhandelen van het Noord-Amerikaanse vrijhandelsakkoord NAFTA tot USMCA. De eerste fase van de handelsdeal met China. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de economische cijfers, die afhankelijk van de reactie van de afgelopen week misschien nog wel een knauw kunnen krijgen. Maar die cijfers zijn inderdaad fraai: historische laagterecords inzake werkloosheid voor nagenoeg alle groepen, loonsverhogingen, economische groei…. Het zijn stuk voor stuk zaken waar de zaal voor plat gaat.

Waarschuwen voor socialisme

President Trump ging natuurlijk in op zijn politieke tegenstanders. Pure stand-up comedy. Uiteraard gebruikmakend van de door hem gegeven kenmerkende koosnaampjes, die communicatief aan zijn tegenkandidaten blijven plakken. Sleepy Joe (Joe Biden), Crazy Bernie (Sanders), Crooked Hillary (Clinton), Shifty (Adam) Shiff, Nervous Nancy (Pelosi), ‘Pocahontas’ Elizabeth Warren…. Het zijn stuk voor stuk bijnamen die blijven hangen en door het grote publiek worden overgenomen, in het Frans ‘les petits mots qui tuent’. Vooral het grapje rond ‘Mini’ Mike Bloomberg, toen Trump onder zijn spreekgestoelte dook, deed de zaal in lachen uitbarsten.

Het gevoel begint te leven dat de republikeinen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden opnieuw kunnen veroveren

Net zoals de conferentie die in het teken stond van de strijd tegen socialisme in de Verenigde Staten (America vs. Socialism), ging de president voluit in tegen Senator Bernie Sanders. Sanders ligt vandaag aan de leiding in de Democratische voorverkiezingen. Bernie Sanders, die zichzelf een ‘Democratisch socialist’ noemt, zou wel eens de gedroomde tegenstander kunnen zijn voor de president. Aangezien het voor onafhankelijken en gematigde Democraten wel eens heel moeilijk zou kunnen zijn om voor een socialist als Sanders te stemmen.

Bij de Democraten gaan ondertussen alarmbellen af, want een kandidaat als Bernie Sanders, zou wel eens andere kandidaten kunnen schaden voor andere verkiezingen. Op CPAC begint het gevoel zelf te leven dat men de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden opnieuw kan veroveren. Het zou een einde maken aan de politieke carrière van Nancy Pelosi, maar zou vooral de Republikeinen en Trump ruimte geven om de agenda van de president in een tweede termijn waar te maken.

‘The best is yet to come!’

Als het van de deelnemers op de conferentie afhing, kan de president zich alvast opmaken voor ‘4 more years’, de kreet galmde meermaals door de zaal. Het lijdt geen twijfel dat de president, die enorm veel energie uitstraalt -hij is toch al 73-, bereid is het gevecht aan te gaan. Hij start alvast als favoriet. De deelnemers op CPAC kunnen alvast niet wachten om de president de volgende 4 jaar terug aan het werk te zien op de conferentie. Anders zou het hier volgend jaar wel eens een CPAC in begrafenisstemming kunnen zijn.

Trump, bevrijd van het Rusland-onderzoek en na de vrijspraak in de impeachment, barstte van het zelfvertrouwen tijdens zijn toespraak. Hij maakte de afspraak om volgend jaar terug te komen en besloot zijn toespraak met ‘The best is yet to come!’

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen