UZ Leuven ziet aantal testen op  coronavirus fors stijgen 

Het aantal patiënten dat zich laat testen op corona is sinds afgelopen weekend enorm toegenomen in het Universitair Ziekenhuis Leuven. In totaal zijn al 450 patiënten getest op het coronavirus. Het ziekenhuis krijgt ook extra veel telefoons over het coronavirus. 

Het UZ Leuven testte maandag op het middaguur in totaal reeds 450 patiënten op het coronavirus COVID-19. Het betreft het totaal aantal patiënten dat getest werd. Sommige onder hen werden meermaals getest. De resultaten van de tests worden enkel aan de overheid bekendgemaakt.  

Als de testen positief zijn, worden patiënten doorverwezen naar het UMC Sint-Pieter Brussel of het UZ Antwerpen voor verdere verzorging. Het UZ Leuven vangt in eerste instantie geen patiënten met een besmetting met het coronavirus op. Pas wanneer de capaciteit van de andere twee ziekenhuizen overschreden wordt, zal de overheid andere ziekenhuizen, waaronder het UZ Leuven, inschakelen.

Referentielabo

Het UZ Leuven is wel het referentielabo voor België. Dat wil zeggen dat alle stalen van patiënten bij wie het coronavirus vermoed wordt, naar het laboratorium van het Gasthuisberg gestuurd worden. Ook andere ziekenhuizen nemen testen af en sturen de stalen door naar het UZ Leuven.

Het ziekenhuis benadrukt op de website nog eens dat patiënten met griepsymptomen zich in de eerste plaats bij de huisarts moeten melden en zich zoveel mogelijk thuis laten verzorgen. "Als patiënten toch naar het ziekenhuis moeten komen, moeten zij zich aanmelden op de spoedgevallendienst en niet via een andere toegang. Daar worden zij geïsoleerd van andere patiënten, terwijl de nodige testen uitgevoerd worden", aldus het ziekenhuis.

Meest gelezen