Veearts helpt dieren van daklozen: "Ze geven hun laatste eten soms liever aan hun dieren"

Hij is al bijna 10 jaar bezig, maar de afgelopen dagen wist hij zich in de internationale kijker te plaatsen. Kwane Stewart is dierenarts van opleiding, maar in plaats van zich bezig te houden met de huisdieren van de rijken in Californië, koos hij vanaf 2011 voor de dieren van de daklozen, van wie hij het aantal sinds 2007 enorm zag toenemen. De 49-jarige Stewart stapt zelf op de daklozen af om hen vervolgens te helpen met hun huisdier. Zijn verhaal ging de afgelopen dagen viraal en zo mocht hij meer uitleg geven over zijn hartverwarmende keuze op nieuwswebsites CNN, Today en Bored Panda. 

Kwane Stewart: "Door de economische crisis in 2007 verloren velen hun job en hun huis. En wat deden ze met hun huisdieren? Die werden gedumpt, in het beste geval in dierenasielen. Dat was voor mij het moment om mijn carrière een andere wending te geven en niet langer te werken voor mensen die rijk waren en zich een dierenarts konden veroorloven. Nee, ik wilde die mensen helpen die niet eens genoeg geld hadden om hun dier de juiste verzorging te geven."

"Het begon allemaal toen ik in 2011 een dakloze met een hond zag. Dat dier had duidelijk een check-up nodig. Alvorens ik het goed en wel besefte, stond een hele rij aan te schuiven. Daarna ben ik zelf op daklozen beginnen afstappen om hen met hun huisdier te helpen en niet te wachten tot ze naar mij toekwamen."

"Ik hou van mijn job. Omdat ik er zoveel voor terugkrijg. Mijn droom was mijn leven als dierenarts te kunnen invullen en dat kan ik nu voor 100 procent doen. En de mensen die ik help zijn zo dankbaar. Het feit dat je aandacht besteedt aan hun dierbaarste bezit doet hen soms helemaal openbloeien. Sommigen beweren zelfs dat hun hond hen tot dan toe heeft doen verderleven. Je mag ook niet vergeten dat daklozen de hele dag, dag na dag, met hun dier bezig zijn. En sommigen geven hun laatste eten zelfs liever aan hun dier dan dat ze het zelf opeten."

“Omdat veel dieren nog de nodige vaccinaties moeten krijgen, of medicijnen, of de juiste voeding, moet er geld zijn om dat te betalen. Om dan nog te zwijgen van operaties die soms nodig zijn en ook geld kosten. Daarvoor ben ik afhankelijk van giften.” Een GoFundMe-pagina leverde intussen al meer dan 84.000 dollar op. Waarna Stewart reageerde met: “Ik ben echt omvergeblazen door al die vrijgevigheid. Ik zou al blij geweest zijn met mijn oorspronkelijke doel van 10.000 dollar.”

“Ik heb mijn veeartsentas altijd binnen handbereik. Zie ik een dakloze met een hond of kat, dan zal ik hem of haar aanspreken. Want er is nog zoveel te doen op dat vlak”, aldus Stewart nog. Ook op YouTube kan het reilen en zeilen van de dierenarts in korte filmpjes gevolgd worden.

Meest gelezen