Foto Sensoa

"Better safe than soa": interactief spel om thema's zoals chlamydia dichter bij jongeren te brengen

Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, stelt enkele nieuwe interactieve methodes voor om 'onsexy' onderwerpen zoals een seksueel overdraagbare aandoening (soa) bespreekbaar te maken bij jongeren. Sensoa gaat van 9 tot 13 maart tijdens de "Week van de Lentekriebels" jongeren wijzen op de gevaren van soa's zoals chlamydia. Ongeveer de helft van alle diagnoses van chlamydia zou betrekking hebben op jongeren onder de 24 jaar. 

Sensoa heeft dit jaar soa's als centraal thema gekozen tijdens de Week van de Lentekriebels. Op de persconferentie vanmorgen in Antwerpen werd een opvallend cijfer meegegeven: ongeveer de helft van de nieuwe diagnoses van chlamydia heeft betrekking op jongeren onder de 24. 

Exacte cijfers zoals bij HIV zijn er niet, maar op basis van steekproeven bij labs die testen uitvoeren, blijkt dat het aantal besmettingen met chlamydia stijgt. Maar evengoed stijgt ook het aantal personen dat een test laat uitvoeren, "en dat bewijst dat het een goede zaak is om daarop in te zetten", zegt Boris Cruyssaert van Sensoa. "En het toont ook aan dat de juiste personen zich laten testen."

Terwijl de meeste soa's het imago hebben dat ze enkel personen treffen met vaak wisselende seksuele contacten, kan iedereen besmet raken met chlamydia, ook personen met een vaste relatie. Eén van de partners kan bijvoorbeeld in een vorige relatie besmet zijn met chlamydia zonder daar ooit iets van te merken, en het op die manier doorgeven.  

Elk jaar wordt een nieuwe groep jongeren seksueel actief. Het is altijd goed om bepaalde basics op te frissen

Veel jongeren durven geen condoom voorstellen of laten het condoom een tijdje achterwege zonder zich te laten testen, stelt Sensoa. De campagne is dus niet toevallig gekozen: "Elk jaar wordt een nieuwe groep seksueel actief. Het is altijd goed om de basics nog eens op te frissen, zoals bijvoorbeeld seksueel overdraagbare aandoeningen en het condoom", zegt Cruyssaert. 

Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) vult aan: "Jongeren blijven soms met onopgeloste vragen zitten over relaties en seksualiteit. Het is belangrijk dat ze daarop een goed antwoord krijgen. Door te werken met sociale media en influencers, bereikt Sensoa niet enkel leerkrachten, maar ook jongeren in hun eigen leefwereld."  

De gevaren van Chlamydia


Chlamydia geeft bij 80% van de besmette vrouwen geen klachten, bij mannen is dat bij 60%. De mogelijke gevolgen zijn echter niet min. Een onbehandelde chlamydia kan leiden tot bijbalontsteking bij mannen en ontsteking van het kleine bekken of Pelvic Inflammatory Disease (PID) en verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen. Nochtans is chlamydia makkelijk te voorkomen (door condoomgebruik), makkelijk op te sporen (via een urinestaal) en makkelijk te behandelen (met antibiotica).

"Better safe than soa"

Sensoa stelde vanmorgen nieuw educatief materiaal voor en het nieuwe spel "Better safe than soa". De leerlingen kruipen in de huid van een personage met een profiel op de fictieve sociale mediasite Vistagram. Het is eigenlijk een update van het verouderde Aidsbekerspel. Hoe breng je het gesprek over veilig vrijen aan bij je date? Vanuit hun personage zoeken leerlingen het zelf uit. Daarnaast is er ook de Kahoot-quiz, waar leerlingen met hun smartphone in competitie tegen elkaar hun kennis over soa's kunnen tonen. 

Hoe breng jij het gesprek over veilig vrijen aan bij je date?

Met het Lentekriebels-initiatief wil Sensoa de leerkrachten en scholen aanmoedigen om het thema aan te snijden in de klas. Het is vooral bedoeld voor leerlingen van 15 tot 18 jaar, in de tweede en derde graad. Scholen zijn niet verplicht om erin mee te stappen, maar Sensoa hoopt dat het toch een impuls kan geven. "De eindtermen voor de tweede en derde graad zijn nog niet klaar, dus scholen zijn niet verplicht om mee te gaan." 

Toch denkt Cruyssaert dat de sensibiliseringscampagne zijn nut zal hebben: "Vorig jaar hebben we ingezet op weerbaarheid, op het stellen en respecteren van grenzen. Dat was toen een succesverhaal. Het leefde sterk en we kregen positieve reacties van de leerkrachten." 

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen