Foto: Visit Lier

Werken aan overstromingsgebied "Polder van Lier" van start gegaan

In Lier starten de werken aan de polder, want die vangt niet meer voldoende water op. Er zal onder andere een grotere sluis aangelegd worden bij de Beneden-Nete. De dijk tussen het overstromingsgebied en de Nete wordt daardoor tijdelijk afgesloten.

De aanpassingswerken aan het overstromingsgebied bij de polder van Lier zijn van start gegaan. De werken zullen twee jaar duren. De polder werd in de jaren 80 gebouwd om de stad te beschermen tegen overstromingen, maar vangt nu niet meer genoeg water op. "We bouwen een grotere uitwateringssluis om ervoor te zorgen dat het water sneller uit het gebied wegvloeit, en op die manier weer klaar is om nieuw water op te vangen", zegt Caroline Peelaerts van de Vlaamse Waterweg.

Waterveiligheid

Het overstromingsgebied zorgt voor de waterveiligheid in Lier, legt Peelaerts uit: "Als het gebied water opvangt, daalt de waterstand op de rivier. Dat zorgt ervoor dat de dijken van de rivier minder onder druk komen te staan. Zo is er minder kans dat ze breken. Dat moet de huizen in de stad beschermen. Overstromingen zijn er de laatste tijd niet meer geweest, maar de aanpassingen zijn er vooral om bij nog grotere stormen voldoende beschermd te zijn."

Gaan de inwoners hinder ondervinden door de werken? "We starten met het bouwklaar maken van het terrein. Daarvoor wordt de dijk tussen het overstromingsgebied en de Nete afgesloten. Fietsers en wandelaars moeten nu een omleiding volgen."

Meest gelezen