foto Peter Hilz (C)

13 leden van Albanese bende mensensmokkelaars opgepakt in binnen- en buitenland

In Brussel werd de afgelopen maanden een bende Albanese mensensmokkelaars ontmanteld. Dat meldt het federaal parket. Naast zeven arrestaties in ons land, werden er ook zes verdachten opgepakt in verschillende andere Europese landen. Het federaal parket vraagt nu hun overlevering aan ons land, zodat ook zij zich voor de Belgische rechter zullen moeten verantwoorden. 

De federale gerechtelijke politie van Brussel was al sinds juli 2018 bezig met het nauwlettend volgen van verschillende Albanezen, die ervan verdacht worden mensen te smokkelen van Brussel naar het Verenigd Koninkrijk. Maar omdat er sprake was van handel en verschillende vertakkingen in andere Europese landen, waaronder Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, had het federaal parket de zaak overgenomen. 

Volgens het parket zouden de slachtoffers uit Albanië naar België zijn gebracht om vervolgens in hotels te worden ondergebracht. Daar moesten ze wachten tot ze met een vrachtwagen naar het Verenigd Koninkrijk konden vertrekken.

Internationaal netwerk

De Belgische tak van de organisatie bestond uit twee cellen. De instructies voor het vervoer van de slachtoffers werden gegeven vanuit het Verenigd Koninkrijk, waar de vermoedelijke leiders van het netwerk gevestigd waren. 

In december vorig jaar viel de politie van Brussel, bijgestaan door hun collega's uit Antwerpen, Halle-Vilvoorde en Bergen, binnen op zeven verschillende adressen. Er konden toen zeven verdachten, die de Albanese nationaliteit hebben, worden opgepakt. Zes van hen werden ondertussen voorgeleid bij de onderzoeksrechter. 

Tegelijkertijd kon in het Verenigd Koninkrijk de leider van de bende opgepakt worden. Ook zijn vijf andere leden van de organisatie onderschept, waaronder opnieuw twee leden in het Verenigd Koninkrijk, een verdachte in Griekenland, een verdachte in Italië en tenslotte nog een verdachte in Montenegro. Het federaal parket heeft de overlevering van de bendeleden gevraagd zodat ook zij zich voor de Belgische rechter zullen moeten verantwoorden. 

Meest gelezen