iPhone 6 (links) en iPhone 7 Plus, twee van de betrokken modellen
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Apple betaalt 500 miljoen dollar voor vertraagde batterij van iPhones

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple gaat akkoord om een minnelijke schikking uit te betalen in meerdere rechtszaken rond de vertraagde batterij van iPhones. Het bedrijf werd ervan beschuldigd om de batterijen van oudere toestellen bewust te vertragen, zodat mensen sneller een nieuwer en duurder model zouden kopen. Apple ontkent, maar wil een minnelijke schikking om gerechtskosten uit te sparen. Het bedrag kan oplopen tot 500 miljoen dollar.

Eind 2017 kwamen er heel wat opmerkingen van iPhone-gebruikers in de Verenigde Staten die vonden dat hun toestel almaar trager functioneerde met het ouder worden. De batterijen van hun smartphone liepen na iedere software-update ook steeds sneller leeg. In 2017 voerde Apple een grote update van het besturingssysteem iOS door, naar iOS11, en toen was het hek van de dam. Mensen beschuldigden Apple ervan dat het bedrijf bewust de toestellen vertraagde, zodat ze sneller een nieuw (en duurder) model zouden kopen.

Geekbench, een gespecialiseerde technologiewebsite, voerde daarop testen uit op meerdere oudere iPhone-modellen. Die toonden inderdaad aan dat de piekprestatie van de processors bij die updates werd beperkt. Apple gaf dat in een reactie ook toe. De bedoeling daarvan "is om de levensduur van de toestellen te verlengen, omdat de batterij mettertijd minder goed functioneert", zo luidde het officieel. Het bedrijf ontkende met klem dat het bewust de toestellen saboteert om zo mensen sneller een nieuw toestel te laten kopen.

Volgens Apple waren de problemen met de batterijen onder meer te wijten aan temperatuurverschillen of het veelvuldig gebruik van de telefoons. Het bedrijf verlaagde tijdelijk ook de prijs van nieuwe batterijen met tientallen dollars om de klachten tegen te gaan.  

25 dollar per iPhone

Maar de kritiek hield aan. En er volgden ook gerechtelijke procedures. In de VS werden verschillende class action suits ingediend, groepsvorderingen zijn dat, waarbij een groot aantal consumenten samen naar de rechtbank stapt omdat ze menen dat ze in groep benadeeld zijn. Na bijna twee jaar van juridisch getrouwtrek gaat Apple nu akkoord met een schikking die kan oplopen tot maximaal 500 miljoen dollar (ongeveer 450 miljoen euro, red).

Vrijdag is een voorstel tot minnelijke schikking ingediend bij de rechtbank in San Francisco, Californië. Volgens dat voorstel zou Apple consumenten 25 dollar (ongeveer 22,5 euro, red) per iPhone betalen, een bedrag dat nog kan stijgen of dalen, afhankelijk van hoeveel telefoons in aanmerking komen voor de schikking. Concreet kunnen Amerikanen met een iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus en SE die op 21 december 2017 draaiden op het besturingssysteem iOS 10.2.1 of een latere versie, aanspraak maken op een vergoeding.

Apple blijft de beschuldigingen ontkennen, maar gaat akkoord met de schikking, die voor heel de VS zal gelden, om de kosten van gerechtelijke procedures uit te sparen, zo blijkt uit de gerechtsdocumenten. De schikking moet nog worden goedgekeurd door de rechtbank.

Meest gelezen