Radio 2

Beek met drugsafval in Diksmuide kan eindelijk gereinigd worden

Vanaf vandaag wordt in Diksmuide de beek gereinigd die vol met chemisch afval zit. Vorige zomer werd daar een drugslaboratorium ontdekt. Het duurde zolang omdat moest onderzocht worden hoe ze dat drugsafval op een veilige manier konden verwijderen. 

In juli vonden speurders in café De Dodengang emmers vol amfetamines. Het chemische afval van hun labo lieten de drugsproducenten in de beek achter het café lopen. Het duurde lang tot ze een manier vonden om het afval er veilig weg te krijgen. De brandweer damde kort na de ontdekking het vervuilde stuk van de beek af zodat de vervuiling niet verder liep naar de Vlavaart. 

Hoge kosten voor Diksmuide

Onlangs was er een testopstelling met een mobiele actief koolfilter. In het afvalwater is 30 milligram amfetamines per liter aanwezig. In totaal moeten ze 1.500 kubieke meter water reinigen. Dat zal ongeveer een week duren. De stad Diksmuide betaalt de kosten. Die zijn al opgelopen tot 10.000 euro. 

Meest gelezen