Brusselse hotels bang voor minder reservaties door het nieuwe coronavirus

De hotels in Brussel gaan financiële steun vragen aan de overheid omdat ze vrezen dat ze vanwege het nieuwe coronavirus te veel verlies zullen lijden. Volgens de hotels daalt het aantal reservaties snel en worden er ook heel wat overnachtingen geannuleerd. Het gaat vooral om bedrijven die hun zakenreizen schrappen.

Er heerst ongerustheid bij de Brusselse hotels. Vanwege de vrees voor het nieuwe coronavirus worden er namelijk minder reservaties gemaakt en meer overnachtingen geannuleerd.

Het gaat dan niet zozeer om toeristen die hun reis schrappen maar wel om bedrijven die steeds vaker hun zakenreizen uitstellen. Een groot verlies, volgens de Brusselse hotels, want zij zouden voor ongeveer 60 procent van die zakenreizen afhankelijk zijn.

"Het aantal annulaties veroorzaakt nu al een verlies van 10 miljoen euro", zegt Yves Fonck, de voorzitter van de federatie van Brusselse hotels. "Maar dat is nog maar een topje van de ijsberg."

"Ongeveer 50 procent van alle reservaties wordt pas geannuleerd een tiental dagen voor de effectieve overnachting", stelt Fonck. Als de huidige tendens zich dus voortzet wordt het verlies exponentieel groter. "Dan gaan we over andere getallen spreken."

Daarom vragen de hotels in Brussel nu steun van de overheid. "Die hulp kwam er ook na de aanslagen in Brussel, dus wij hopen dat we die nu ook zullen krijgen." 

Brussels Airlines verlengt maatregelen

Dat er steeds minder reservaties zijn in Brusselse hotels komt ook doordat er minder Italiaanse toeristen zijn. Brussels Airlines schrapt namelijk opnieuw een aantal vluchten naar Italië  vanwege het corona-virus. De luchtvaartmaatschappij had haar aanbod voor de eerste helft van deze maand al met een derde beperkt. Nu gaan ze ook voor de tweede helft van maart een derde minder vliegen. Het gaat om vluchten naar Milaan, Venetië, Rome, Bologna en Turijn. Passagiers van wie de vlucht geschrapt wordt, kunnen een andere vlucht nemen of krijgen hun geld terug.

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen