Videospeler inladen...

6 nieuwe besmettingen met coronavirus in België onder wie 1 scholier uit Tienen, in totaal nu 15 patiënten

Er zijn 6 nieuwe besmettingen met het nieuwe coronavirus vastgesteld. Dat heeft de FOD Volksgezondheid bekendgemaakt. Vijf nieuwe patiënten zijn op reis geweest in Italië en vertonen milde symptomen. Eén van hen is een scholier uit Tienen. In totaal zijn in ons land nu 15 besmettingen met het coronavirus bevestigd.  De FOD Volkgezondheid zal morgen om 11.30 uur een nieuwe stand van zaken geven.

Vijf nieuwe patiënten bij wie het coronavirus vastgesteld is, zijn allemaal op reis geweest in het noorden van Italië, waar een grote uitbraak is van Covid-19, de luchtweginfectie die veroorzaakt wordt door het virus. Ze vertonen allemaal milde symptomen zoals koorts, verkoudheid en hoesten.

Intussen heeft ook een man uit de omgeving van Eupen, in de Oostkantons, positief getest. De hoofdgeneeskundige van het ziekenhuis in Eupen zegt op de Duitstalige omroep dat de man overgebracht is naar het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, en dat is bevestigd aan VRT NWS.

Binnenlandse besmetting?

Bij de patiënt uit Eupen is het nog niet duidelijk waar hij het virus precies heeft opgelopen. Mogelijk gebeurde dat in België zelf, maar dat is niet officieel bevestigd. Als dat zo is, dan zou het om de eerste zogenoemde binnenlandse besmetting gaan.

Joris Moonens van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid zegt dat hij  over dit laatste geval niet verder in detail kan treden. "Dit zal verder uitgezocht worden en er zijn contacten geweest over wat daar nu moet gebeuren", zegt de woordvoerder in "Terzake".

Bekijk de toelichting door woordvoerder Joris Moonens in "Terzake" en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Moonens voegt eraan toe dat dergelijke gevallen in de lijn der verwachtingen liggen. "Na een tijd kunnen er individuen opduiken waarvan je niet meer kan traceren waar zij in contact zijn gekomen met het virus."

coronavirus/2019-nCoV/Covid-19


De term “coronavirus ” verwijst eigenlijk naar een groep van virussen van dezelfde “onderfamilie”. Sommige coronavirussen veroorzaken een gewone verkoudheid, het andere bekende coronavirus is het SARS-virus uit 2003. Het nieuwe coronavirus dat zich nu over de wereld verspreidt, kreeg van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de naam “2019-nCOV” . Wetenschappers gebruiken ook de naam “SARS-CoV-2” . “Covid-19” is de naam van de ziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt.

Opvallend ook is dat het virus nu ook voor het eerst is aangetroffen op een school. In het atheneum van Tienen is een jongen uit het zesde middelbaar positief getest.  "De leerkracht herkende de symptomen en heeft de jongen naar de spoed gestuurd."

Hij is ondertussen thuis om uit te zieken. Ook nog drie andere jongeren die met hem mee waren op skireis worden getest, onder wie twee andere leerlingen van het Tiense atheneum. Ook zijn vriendin en haar zus worden getest. De school in Tienen gaat voorlopig nog niet dicht, zegt Kaat Vandensavel, algemeen directeur van de overkoepelende scholengroep Huis 11.

Volgens haar is de situatie op dit moment niet ernstig. "Dat is een school met 900 leerlingen, waarbij één iemand positief getest heeft, die ook niet in quarantaine wordt geplaatst maar thuis kan uitzieken. We willen geen massahysterie ontketenen."

Bekijk hieronder een reportage uit "Het Journaal" over de zieke scholier in het atheneum van Tienen:

Videospeler inladen...

School niet gesloten

Ook Joris Moonens bewaart de rust.  "Er is op dit moment geen reden om een school - welke school dan ook - te gaan sluiten," zegt de woordvoerder op Radio 1.

"Mocht dat veranderen en er een reden zijn om een school te sluiten, zullen we het niet nalaten om dat meteen te doen", voegt hij eraan toe. "Maar we moeten die beslissing nemen op basis van medische argumenten en  niet op basis van emoties (...) Een school sluiten heeft een grote impact, dus we moeten dat doen op basis van rationele argumenten en die zijn er vandaag niet."

Beluister het gesprek met Joris Moonens van  het Agentschap Zorg en Gezondheid in het Radio 1-programma "De wereld vandaag" en luister eronder verder:

Bekijk hieronder een reportage uit "Het Journaal" over een school in Ieper waar leerlingen zich zorgen maken of hun Italiëreis nog kan doorgaan:

Videospeler inladen...

Veilige omgeving

Twee van de vijf patiënten komen uit Vlaanderen, onder wie dus die jongen uit Tienen. Drie andere komen uit Wallonië en één uit Brussel. Ze krijgen momenteel "de nodige zorg in een veilige omgeving", zegt Volksgezondheid. "Iedereen wordt nauw opgevolgd door de artsen infectieziektebestrijding van hun respectievelijk gewest. Zij staan ook in voor het traceren en opvolgen van de contacten die de patiënten hebben gehad sinds hun terugkeer."

Het referentielaboratorium van de KU Leuven voerde afgelopen nacht 243 tests uit om te bepalen of er sprake was van het coronavirus. Slechts in 5 gevallen kwam er dus een positief resultaat. In de nacht van zondag op maandag voerde het laboratorium nog 140 tests uit, met 6 positieve resultaten.

De nieuwe besmettingen lopen samen met het einde van de krokusvakantie. Veel mensen zijn teruggekeerd van een vakantie in gebieden met een opstoot van het coronavirus, zoals het noorden van Italië en Frankrijk. Daardoor stijgt ook het aantal tests bij mensen met symptomen die in verdachte gebieden geweest zijn.  

(tekst gaat voort onder de tweet)

15 besmettingen

In totaal zijn nu 15 besmettingen met het coronavirus in ons land bevestigd. Gisteren, op de eerste dag na de krokusvakantie, waren er 6 besmettingen, ook bij mensen die pas in Noord-Italië geweest zijn. Zondag werd het virus vastgesteld bij 1 patiënt die uit Frankrijk kwam.

Begin februari werd bij een man die gerepatrieerd werd uit de Chinese stad Wuhan, waar het virus voor het eerst opdook, een besmetting gedetecteerd, maar hij vertoonde geen symptomen. Hij verbleef 14 dagen in afzondering in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, waarna hij virusvrij verklaard werd en naar huis mocht.

Ondertussen heeft de Vlaamse regering een werkgroep opgericht om te bekijken wat de impact van het nieuwe coronavirus is op bedrijven. Vanmorgen heeft de werkgroep een eerste keer vergaderd. Zowel de vakbonds- en werkgeversorganisaties, als Horeca Vlaanderen en het exportagentschap Flanders Investment & Trade waren erbij.

De FOD Volksgezondheid zal voortaan dagelijks om 11.30 uur een stand van zaken geven over het aantal besmettingen, en niet langer om 10 uur.

Bekijk hier een laatste verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen