AFP or licensors

Nieuwe landen waar coronavirus voor het eerst opduikt, "maar we kunnen virus terugdringen door snel te reageren"

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in China blijft dalen, tegelijk zijn er nieuwe landen waar het virus voor het eerst is opgedoken. "We bevinden ons op onbekend terrein, maar door snel en effectief te reageren, kunnen we dit terugdringen", zegt de WHO. "Belangrijkste maatregel: isoleren."

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de Wereld­gezondheids­organisatie (WHO), zei gisteravond dat we ons met het nieuwe coronavirus in "onbekend terrein" bevinden. "We hebben nog nooit eerder een ziekteverwekker gezien die zo makkelijk tussen individuen kan worden overgedragen. Dit is een uniek virus met unieke eigenschappen, maar we kunnen dit terugdringen, met de juiste maatregelen."

De verspreiding van Covid 19, de luchtweginfectie die veroorzaakt wordt door het virus, is "geen eenrichtings­verkeer". "We kunnen dit verslaan door snel en effectief te reageren, te beginnen met manieren om besmette patiënten zo weinig mogelijk in contact te brengen met anderen."

Het virus verspreidt zich sinds enkele dagen snel en wereldwijd. In totaal hebben nu 62 landen één of meerdere besmettingen gemeld. In 38 landen, meer dan de helft dus, ging het om 10 gevallen of minder. De WHO had rond deze tijd al een veel verdere verspreiding verwacht, maar isolatie lijkt te werken. "Er zijn 8 landen die in twee weken tijd geen nieuwe gevallen hebben gemeld."

Het belangrijkste advies van Ghebreyesus: "Er is niet één oplossing die voor alles werkt. Elk land moet naar zijn eigen situatie kijken en beoordelen hoe ze het er beste mee omgaan, maar het begint allemaal met isoleren."

Aantal nieuwe besmettingen in China blijft dalen

Wereldwijd zijn nu ongeveer 90.000 mensen besmet met het nieuwe coronavirus. De overgrote meerderheid - net iets minder dan 90 procent - vinden we in China, de meeste gevallen in de oostelijke provincie Hubei, waar de luchtweginfectie die door het virus veroorzaakt wordt, rond de jaarwisseling voor het eerst opdook.

In China zijn de voorbije 24 uur 125 nieuwe gevallen van een besmetting vastgesteld. Dat is het laagste aantal sinds 21 januari. Het aantal nieuwe besmettingen in China lijkt al een aantal dagen af te nemen. Er gelden zeer uitgebreide maatregelen, zo zijn verschillende grote steden in quarantaine geplaatst. "China toont aan dat isolatie mogelijk is, zelfs in landen met een heel groot bevolkingsaantal",  zegt WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus daarover.

Buiten China zijn er ongeveer 8.800 gevallen. 81 procent daarvan vinden we in vier landen: Japan, Zuid-Korea, Iran en Italië. Daar neemt het aantal besmettingen wel nog toe. Zuid-Korea is na China het land met de meeste besmettingen. In 24 uur tijd zijn daar 600 nieuwe gevallen bevestigd, wat het aantal besmettingen op 4.812 brengt. 90 procent daarvan situeert zich in de stad Daegu of de naburige provincie Gyeongsangbuk-do. Intussen zijn in het hele land tientallen sport- en cultuurevenementen geannuleerd, de vakantie voor scholen en crèches is met drie weken verlengd.

In Italië zijn nu al 2.502 bevestigde besmettingen, de meeste daarvan in de noordelijke regio's Lombardije en Veneto. Van die patiënten vertoeven er 1.263 in het ziekenhuis, van wie 229 in de intensieve zorg. 79 mensen zijn overleden. Aan de andere kant zijn er 160 mensen genezen.

Het Vaticaan laat intussen weten dat paus Franciscus, die afgelopen weekend al hoestend de zondagsmis op het Sint-Pietersplein opdroeg en daarna liet weten de traditionele zesdaagse vastenretraite niet bij te wonen, negatief getest heeft op het coronavirus.

In Spanje is intussen een eerste sterfgeval als gevolg van het coronavirus bevestigd. Het gaat om een man die al op 13 februari in een ziekenhuis in Valencia is overleden. Een lijkschouwing bracht aan het licht dat hij door het virus was aangetast.

In Frankrijk zijn er zo'n 200 besmettingen, de meeste ten noorden van Parijs en in Bretagne. Tot nu toe zijn er vier mensen overleden. De Franse staat gaat ook alle mondmaskers opeisen, om ze uit te delen aan gezondheidswerkers en patiënten. 

In Duitsland zijn er bijna 190 besmettingen bekend. En in Noorwegen mogen passagiers van een Duits cruiseschip niet van boord, omdat een echtpaar mogelijk drager is van het virus. 

Andere ontwikkelingen

  • De Amerikaanse centrale bank verlaagt de rente. De belangrijkste rentevoet gaat met een half procentpunt naar beneden. Dat gebeurt erg onverwacht, met de bedoeling de Amerikaanse economie te stimuleren. De centrale bank verwijst naar de economische risico's die het coronavirus meebrengt. De Amerikaanse president Donald Trump heeft al vaak aangedrongen op een verlaging van de rentevoeten.  Maar voorzitter Jerome Powell van de centrale bank is daar lang niet op ingegaan. Nu dus wel. De beurzen in Amerika en Europa reageren positief op de maatregel, de aandelenkoersen gingen meteen de hoogte in. 
  • Marokko, Tunesië, Saudi-Arabië en Senegal hebben elk een eerste besmetting met het coronavirus bevestigd. Eerder waren op het Afrikaanse continent al besmettingen vastgesteld in Nigeria, Algerije en Egypte
  • Ook IJsland, Jordanië, Portugal, Armenië, Letland en Andorra bevestigden maandag een eerste besmetting
  • Twitter verplicht alle werknemers in Hongkong, Japan en Zuid-Korea om van thuis uit te werken om een verdere besmetting tegen te gaan. Het personeel in andere landen wordt "sterk aangeraden" om niet naar het werk te komen. Gisteren schortte het bedrijf al alle niet-essentiële bedrijfsreizen en evenementen voor werknemers op
  • In de Verenigde Staten vraagt de NBA, die de populaire basketbal­competitie organiseert, aan spelers om niet langer een high-five uit te delen aan fans en onbekenden en om geen handtekeningen te zetten op items van fans.

Meest gelezen