"Een eigen auto hebben hoeft niet meer": Mechelen wil dé deelstad van Vlaanderen worden

Deze maand zal het aantal deelfietsen en deelauto's in de stad Mechelen fors toenemen. De stad heeft bijna 2 miljoen euro uitgetrokken deze legislatuur voor deelmobiliteit. "Wij willen dat geen enkele Mechelaar nog een eigen auto zal nodig hebben", zegt schepen voor Mobiliteit Vicky Vanmarke (Open VLD). De stad voorziet ook financiële steun voor wie zijn eigen wagen inruilt voor een deelauto of ander vervoer.

Mobiliteit is één van de belangrijkste thema's voor het huidige stadsbestuur van Mechelen. Vorig jaar in oktober is de hele binnenstad omgevormd tot een fietszone. Dit jaar wordt vooral ingezet op de zogeheten deelmobiliteit. Er is bijna 2 miljoen euro uitgetrokken voor meer deelsteps, -fietsen en -auto's.

Deelsteps nog gezocht

Het aantal deelauto's zal stijgen van 100 naar 360 en een groot deel daarvan wordt elektrisch. Er komen ook deelfietsen bij, zowel van Bluebike als van Mobit. Die laatste breidt uit van 300 tot 500 fietsen. Daarnaast komen er ook 10 tot 15 deelbakfietsen bij. Voor deelsteps is Mechelen nog op zoek naar een aanbieder. Die zou eind deze maand bekend moeten zijn. 

Wie zijn nummerplaat inlevert, krijgt van de stad een mobiliteitsbudget van 250 euro. Er zijn ook subsidies voor wie instapt op een platform voor deelwagens of voor de gezamenlijke aankoop van een elektrische deelwagen. 

Meest gelezen