Eerste nieuwe Belgische vissersschip besteld in twintig jaar tijd

Voor het eerst in bijna 20 jaar laat een Vlaamse reder nog eens een nieuw schip bouwen. En er komen er nog. In totaal hebben een tiental rederijen bouwplannen voor nieuwe schepen.

Het eerste nieuwe vissersschip is besteld door Eddy Cattoor. Maar er zullen er zeker nog volgen. "Dat kan ook niet anders", zegt Eddy. "Een schip gaat normaal gezien tien tot vijftien jaar mee. Daarna krijgt het een grondig onderhoud en kan je er nog eens zo lang mee werken. Maar dan worden die schepen echt wel oud. Onze Belgische vloot telt nu heel wat schepen van dertig en zelfs veertig jaar oud. De jongste zijn twintig. Dus ofwel moeten er heel wat nieuwe schepen komen, ofwel is het voorbij met de zeevisserij in Vlaanderen."

Sommige schepen zijn veertig jaar oud. We moeten wel investeren of het is met onze visserij gedaan.

Eddy Cattoor, reder

Gunstig klimaat voor investeringen

Dat de reders beslissen om net nu te investeren, heeft ook te maken met het gunstige klimaat, economisch dan toch. De prijzen van de vis zijn beter dan vroeger. De leningen zijn goedkoop, de brandstofprijzen vallen mee en vooral: de mensen lusten weer vis. Volgens de vissers is er meer appreciatie voor hun product. 

Meest gelezen