Radio 2

Acteur Eric Baranyanka over nieuwe theatershow: "Plots was ik niet meer "de zwarte" maar "ne zwarte"

Acteur en muzikant Eric Baranyanka (60) heeft een nieuwe voorstelling klaar met een opvallende titel: "De Zwette". In de voorstelling laat Baranyanka in zijn ziel kijken. "Ik heb lang getwijfeld over de titel, maar het prikkelt iets bij mensen. Positief of negatief."

Eric Baranyanka is bij het grote publiek vooral bekend van zijn carrière bij de Ketnet-band. Hij kwam op driejarige leeftijd in België terecht als politiek vluchteling. Zijn familie vluchtte weg uit Burundi nadat zijn nonkels door het regime werden vermoord. Hij kwam terecht in een pleeggezin in Lembeek bij Halle. Zijn broers en zus werden door een ander gezin opgevangen. "Ik heb enorm veel te danken aan mijn moeke en vake. Zij hebben ervoor gezorgd dat ik meteen was ingeburgerd", vertelt Baranyanka.

"Ik had alleen maar vrienden. Ik deed mee met de Sint-Veroonmars, ik zat in de turnclub. Hier in Lembeek waren op dat moment geen andere mensen met een zwarte huidskleur. Op een bepaald moment was ik de enige. Ik kreeg net als iedereen een bijnaam: "de zwarte". Daar was niets racistisch aan. Da's net zoals "de schele" of "den dikke". Ik maakte gewoon deel uit van de Lembeekse gemeenschap. Pas wanneer ik buiten Lembeek trok, was ik plots niet meer "de zwarte", maar "ne zwarte". Toen is mijn leven heel erg veranderd. Ik heb mijn peren gezien."

Een lach, een traan, een lied

Dat verhaal wil Baranyanka nu vertellen in zijn nieuwe theatervoorstelling. "Mensen vragen mij al mijn hele leven om te vertellen waar ik vandaan kom. Dan zeg ik: "Heb je een paar uur? Zet u erbij." Ik zou er een boek over kunnen schrijven, maar ik ben geen schrijver. Ik ben een entertainer en het blijft ook entertainment. Wat je mag verwachten? Een traan, een lach, een lied", besluit Baranyanka.

"De Zwette" gaat in première op 26 april in het stadhuis van Halle.

Meest gelezen