2.655 mensen kregen vorig jaar euthanasie, forse stijging: "Meer artsen zijn bereid euthanasie uit te voeren"

Vorig jaar kregen 2.655 mensen in ons land euthanasie. Dat blijkt uit cijfers van de euthanasiecommissie. In vergelijking met het jaar daarvoor is er een opvallende stijging, van meer dan 12,5 procent. "Een opvallende stijging", zegt Wim Distelmans, voorzitter van de euthanasiecommissie. "Mensen kennen de euthanasiewet meer en meer, wellicht zijn er meer artsen bereid om een euthanasie uit te voeren en we worden ook ouder."

Vorig jaar registreerde de euthanasiecommissie 2.655 gevallen van euthanasie. Dat is 12,6 procent meer dan het jaar ervoor. Sinds de euthanasiewet werd ingevoerd in 2002 is er een forse stijging in het aantal gevallen van euthansie.

Lees verder onder de grafiek: 

Volgens Wim Distelmans, de voorzitter van de euthansiecommissie zijn er meerdere verklaringen voor de toename: "De euthanasiewet is meer en meer bekend geraakt bij de bevolking, meer artsen zijn wellicht bereid om op die vraag in te gaan. We worden als eerste generatie ook ouder dan 80 jaar. Mensen worden alsmaar ouder, vaak met kwalen en aandoeningen die ze niet tot op het bittere einde willen meemaken."

De euthanasiewet is meer en meer bekend geraakt bij de bevolking, meer artsen zijn wellicht bereid om in te gaan op een euthanasievraag en we worden alsmaar ouder

Wim Distelmans

In 2019 waren de meeste patiënten ouder dan 60. 1,5 procent was jonger dan 40 en er was één minderjarige. De meeste patiënten kregen ook thuis euthanasie. 

De voornaamste categorieën van aandoeningen die aanleiding gaven tot een euthanasieverzoek, waren ofwel kwaadaardige aandoeningen (kankers) of een combinatie van verschillende ernstige en ongeneeslijke aandoeningen (polypathologie) die niet meer voor verbetering vatbaar waren en die ernstige handicaps veroorzaakten tot orgaanfalen toe. De overgrote meerderheid van de patiënten was terminaal.

Waarom vragen mensen euthanasie? "De meeste gevallen zijn mensen met een terminale, ongeneeslijke kanker. De tweede reden waarom mensen euthanasie vragen en krijgen, is polypathologie, het voorkomen van een aantal ernstige kwalen. Vaak zit daar ook een aandoening tussen die zelf tot terminaliteit leidt, bijvoorbeeld hartfalen."

Effect na het euthanasieproces?

Iets meer dan een maand geleden kwam er een einde aan het euthanasieproces, waar drie dokters terecht moesten staan na de euthanasie van Tine Nys. Zal daar volgend jaar een effect van te zien zijn? "Het is koffiedik kijken wat het effect gaat zijn", zegt Distelmans. "Maar tot vandaag zijn er niet minder registraties dan vorig jaar. Dus momenteel heb ik nog niet echt het gevoel dat er een effect is na het assisenproces."

Meest gelezen