YouTube

Peter Van de Veire ziet IJsland-met-de-groene-truien Songfestival wel winnen: "Stuntelig grappig en heel eighties"

"Think about things" van Daði og Gagnamagnið is afgelopen weekend als winnaar uit de IJslandse voorrondes voor het Songfestival gekomen. En toegegeven: het nummer blijkt een oorwurm en de act ziet er geniaal uit. Meer zelfs: Songfestivalpresentator Peter Van de Veire denkt dat IJsland het Songfestival gewoon gaat winnen. "Bon. In 2021 gaan we naar Reykjavik (de hoofdstad van IJsland, red.)." 

Nee, nog niet álle kandidaten voor het Songfestival van midden mei zijn bekend. Maar IJsland springt er wel degelijk uit. Nog vóór ze de preselecties wonnen, deed "Think about things" al vlotjes de ronde op sociale media. De clip? Een doordeweekse familiebijeenkomst in een retro-woonkamer met een allesbehalve traditioneel optreden.  

De clip kreeg lof van de Australische acteur Russell Crowe en de Britse Songfestivalcommentator Rylan Clark-Neal. De Duitse journalist Stefan Niggemeier vatte het als volgt samen: "(De sciencefiction-horrorserie) Stranger things ontmoet Eurovisie."

(bekijk de clip hieronder rustig en lees voort)

Het voorbije weekend bemachtigde de 6-koppige groep dan een ticket voor het Songfestival in Rotterdam. "Voorlopig staan ze bij de bookmakers op nummer 1", zegt Van de Veire die het zelf ook ronduit een toppertje vindt. "Bon. In 2021 gaan we naar Reykjavik. En neen. Ik weet nog niet hoe je het uitspreekt. Maar ik kan het nu al meezingen. BABY", klinkt het op Facebook.  

Maar waarom kan IJsland juist winnen? "Het nummer is dansbaar, heel eighties en de act is grappig", vertelt Van de Veire aan onze redactie. "En de eighties zijn terug, kijk maar naar Dua Lipa en The Weekend. Het is een nummer van nú (2020). Het baadt in de sfeer van de tijd. Het heeft gewoon alles wat het moet hebben voor het Songfestival: het is up-tempo met een zogenoemd trapje op ("met ergens een ontploffing"), de choreografie is stuntelig maar het klopt én je wordt er gelukkig van."

Het is een nummer van nú, de eighties zijn ook terug

Peter Van de Veire

IJsland strijdt in de tweede halve finale van het Songfestival voor een ticket in de finale. Het land heeft nog nooit gewonnen. Onze eigen kandidaat, Hooverphonic, prijkt in de eerste halve finale.

Van de Veire wijst erop dat het toch altijd afwachten blijft. Gisteren werd bijvoorbeeld de Russische inzending bekendgemaakt: Little Big. De punkpop-raveband is geen nobele onbekende. In 2018 leerde de wereld Little Big kennen met de Skibidi en het bijhorende dansje. Hun lied voor het Songfestival volgt nog. 

Het verhaal achter Daði og Gagnamagnið?

Daði og Gagnamagnið eindigde drie jaar geleden als tweede tijdens de voorrondes in IJsland met "Is this love". Deze keer is het prijs met een nummer waarbij zanger Daði Freyr Pétursson zijn dochtertje, dat vorig jaar werd geboren, in gedachten heeft.

"Think about things" gaat over een vader die benieuwd is hoe zijn baby denkt over de wereld. Het nummer bestaat zowel in het IJslands als in het Engels, maar het is de Engelse versie die de groep in Nederland zal brengen. Volgens de frontman met lange haren "komt de tekst uit de toekomst om de wereld te redden met een mooie dans". En dat dansje tijdens de act oogt hilarisch aanstekelijk en zou wel eens kunnen opduiken op feestjes. Typisch voor de bandleden zijn hun groene truien met hun hoofd in pixelart.

Zanger Daði Freyr Pétursson staat trouwens met zijn vrouw Árný Fjóla Ásmundsdóttir (de muzikante met bril en krullen) en zijn (blonde) zus Sigrún Birna op het podium. 

Meest gelezen