Infrabel en "Thuis"-acteurs gaan spoorlopen tegen in maatwerkbedrijf in Nazareth, “als ik gehaast ben, rij ik soms langs de slagbomen”

Maatwerkbedrijf Zonnehoeve heeft de hulp van Infrabel ingeroepen om haar medewerkers te sensibiliseren voor spoorlopen. Het bedrijf ligt vlak naast de spoorwegen in Nazareth en meerdere medewerkers werden al betrapt op spoorlopen. Via Infrabel kregen zo’n 200 medewerkers een VR-bril op. Daarmee konden ze in de huid kruipen van "Thuis"-personage Joren, terwijl hij op de sporen loopt en er net een trein nadert.

Spoorlopen zorgt nog te vaak voor problemen. Vooral in Oost-Vlaanderen is het een hardnekkig probleem, klinkt het bij Infrabel.

Meer spoorlopers in Oost-Vlaanderen

Niet alleen de medewerkers van het maatwerkbedrijf maken zich schuldig aan spoorlopen. In heel de provincie stijgt het aantal meldingen. “In heel Vlaanderen daalt het spoorlopen, maar in Oost-Vlaanderen is dat de laatste twee jaar gestegen met wel 23 procent”, weet woordvoerster van Infrabel Hanna El Bachiri. 

Het is een probleem dat ook Karolien Bracke van Zonnehoeve vzw kent. “Jammer genoeg merken we dat hier te vaak. Vorig jaar betrapten we een aantal mensen. Meestal weten ze dat het niet mag, maar dan komen ze met uitvluchten op de proppen.” Daarom roept het maatwerkbedrijf de hulp in van Infrabel. “We kunnen het niet tolereren, er moet iets veranderen.”

(Lees verder onder de foto.)

Radio 2

Spoorlopen met "Thuis"-acteurs

“Via deze sensibiliseringsactie proberen we dat tegen te gaan”, gaat Hanna El Bachiri verder. “Iedereen krijgt een filmpje te zien door een VR-bril, het lijkt dus alsof je zelf aanwezig bent. In het filmpje zie je de acteurs van Thuis, Joren onder andere, die spoorlopen terwijl er een trein aankomt.” 

Het filmpje komt hard binnen bij iedereen. “We weten dat het filmpje heftig is, maar dat is de realiteit. Spoorlopen is gevaarlijk”, zegt El Bachiri. Medewerker Peter is geschrokken: “Je zag de slagboom naar beneden gaan, maar hij trok er zich niets van aan. Dat mag natuurlijk niet en het eindigt niet goed. Het was best angstaanjagend en hard om naar te kijken.” Zelf wacht Peter altijd als er een trein komt. “Ik zelf maak dat nooit mee, ik wacht altijd.”

Soms wacht ik niet aan de slagboom. Als ik niet veel tijd heb en gehaast ben, rijd ik door

Medewerker Johan

Anderen geven wel toe dat ze het herkennen. Mathias zag het al gebeuren: “Sommige collega’s hier durven dat wel doen. Op mij heeft het filmpje een impact nagelaten, ik hoop op de anderen ook.” Medewerker Johan heeft er een les uit geleerd. “Soms wacht ik niet, soms wel. Als ik niet veel tijd hebt en gehaast ben, rijd ik erdoor, ja.” Of Johan dan niet bang is? “Als je de trein ziet komen, maak je dat je zo snel mogelijk over bent. Maar nu ben ik wel een ervaring rijker, in het vervolg stop ik.”

Radio 2

Meest gelezen