Leerling geeft eigen bonuspunten weg aan andere leerling: "Dat had ik nog nooit meegemaakt!"

“Ik kan niet anders dan alleen maar respect hiervoor hebben”, aldus Winston Lee, die les geeft aan de 'Letcher County Central High School' in Whitesburg, in de Amerikaanse staat Kentucky. Tijdens een toets over de Tweede Wereldoorlog in de '11th grade' - met scholieren die 17 en 18 jaar oud zijn – haalde een van de leerlingen 94 op 100. Door een voorafgaande herhalingstest had die leerling ook nog eens recht op 5 bonuspunten, waardoor hij zijn eindscore kon verhogen tot 99 op 100. Maar deze leerling wilde zijn 5 extra punten niet en schreef op het toetsenblad dat de leerkracht geschiedenis die aan een andere leerling mocht geven, iemand die die punten écht nodig had. Lee publiceerde het verhaal op Facebook, waarna het snel viraal ging.

Lee mocht intussen meer uitleg geven op nieuwswebsites CNN, Good Morning America en BoredPanda: "Ik was compleet verbaasd door het verzoek van die leerling. Omdat ik weet dat men meestal het aantal punten liefst zo hoog mogelijk heeft. Maar deze leerling wilde, zonder er ook maar iets voor terug te krijgen, zijn bonuspunten afstaan aan wie ze het meest nodig had. Ik vond dat een hartverwarmende, lieflijke en vriendelijke daad van zo’n jong iemand. Een daad die velen eerder als uiterst zeldzaam zouden omschrijven. Ik kon dan ook niet anders dan dit op Facebook te delen."

Lee besliste uiteindelijk de punten te geven aan een van zijn leerlingen die de 60 punten-marge, om te slagen, nipt niet gehaald had. Die zag zijn puntenaantal nu stijgen van 58 naar 63 op 100, die, volgens Lee, "erg blij was met de mysterieuze punten, want de student weet niet wie de punten gegeven heeft ".

Lee kreeg nochtans niet alleen positieve commentaren. Sommigen vonden dat de scholier die de bonuspunten gekregen had eigenlijk de leerstof niet voldoende beheerste. Lee: "Ik wil het positieve aspect van dit verhaal niet verknoeien door aan de negatieve commentaren veel aandacht te geven. De aandacht moet hier alleen maar gaan naar de leerling die deze geweldige en unieke daad gedaan heeft door zijn bonuspunten weg te geven. Ik had het alvast nog nooit meegemaakt. En ik geef intussen toch al 12 jaar les."

"Hoe moeilijk het studeren ook kan zijn, toch kunnen scholieren ons blijven verbazen als hard werkende en liefdevolle leerlingen, met het hart op de juiste plaats. Medeleven in en buiten het klaslokaal, daar draait het toch om, niet?"

Meest gelezen