Foto: Van de Velde NV

Zacht ondersteunend, maar wellicht niet te zien: met deze bh trekken onze olympische atletes naar Tokio

Bij lingerieproducent Van de Velde in Schellebelle zijn ze volop bezig met de productie van de officiële olympische beha voor de Belgische atletes. Ze zullen hem dragen tijdens de Olympische Spelen in Tokio, weliswaar onder licht doorschijnende bovenkleding.

“We zijn druk bezig alle stukjes uit de stoffen te snijden, om ze dan te assembleren”, vertelt Vanessa De Vuyste van Van de Velde NV. “Ze moeten klaar zijn tegen 17 maart, dan stellen we ze voor aan het grote publiek.” 

Er is veel onderzoek aan vooraf gegaan: de sport-bh is getest bij verschillende sporten. “De bewegingen bij bijvoorbeeld lopen zijn anders dan bij balsporten. We hebben één type ontwikkeld, dat goed is voor alle disciplines.”

Op maat gemaakt

De bh heeft een lichtroze kleur en krijgt speciaal voor de atleten een extra embleem met de Belgische driekleur en de vermelding “Belgium”. 
Elke bh is op maat gemaakt. Medewerkers van Van de Velde trokken verschillende keren naar het hoofdkwartier van het BOIC in Brussel om de maten van de atletes te nemen. Door hun drukke trainingsschema’s was het moeilijk om alle sportvrouwen samen te treffen.

Kleinere cupmaten

Speciaal voor de atletes hebben ze wel de maten moeten aanpassen. “Normaal beginnen we pas bij grotere maten”, zegt Vanessa De Vuyst, “maar door hun doorgedreven training hebben onze atletes vaak kleinere borsten. De meesten zitten tussen een A- en een C-cup, enkelen hebben een D-cup.”

In totaal krijgen 95 Belgische atletes een setje van 2 op maat gemaakte olympische bh’s en bijbehorende slip. Op 17 maart worden de officiële outfits van het Belgische team voor de Olympische Spelen van 2020 voorgesteld tijdens een galadiner met een modeshow in de Sky Hall van Brussels Airport. Daar onthullen de atleten zelf de uitrusting die ze zullen dragen tijdens de Olympische Spelen in Tokio. 

Doorschijnende bovenkleding

Tijdens de spelen zullen de bh’s niet echt te zien zijn. “Maar de atletes dragen bovenkleding die lichtjes doorschijnend is. De contouren zullen we dus hopelijk wel kunnen zien”, lacht Vanessa De Vuyst.

Meest gelezen