Videospeler inladen...

Commissievoorzitter Von der Leyen bij Turks-Griekse grens: "Wie de Europese eenheid wil testen, zal ontgoocheld zijn"

Vandaag bezoekt Europees president Charles Michel de Grieks-Turkse grens, samen met commissievoorzitter Ursula Von der Leyen en voorzitter van het Europees parlement David Sassoli. Aanleiding voor het bezoek zijn de migranten en vluchtelingen die de grens tussen Turkije en Griekenland proberen over te steken. De Griekse politie zegt dat ze de voorbije 24 uur al meer dan 5.000 mensen heeft tegengehouden. Tijdens de persconferentie spraken de Europese leiders allen hun dank uit aan de Griekse ordediensten en garanderen ze alle hulp die Griekenland nodig heeft. De leiders benadrukken dat ze van Turkije verwachten dat het zich aan de afspraken houdt.

In zijn speech aan de Grieks-Turkse grens, vraagt Charles Michel Turkije om de vluchtelingendeal van 2016 na te leven. Daarin ging Turkije akkoord om migranten aan de grens tegen te houden in ruil voor zes miljard euro steun. De Europese Unie houdt zich volgens Michel aan zijn afspraken en verwacht dat Turkije hetzelfde doet.

Daarnaast benadrukt Michel dat het belangrijk is om de mensenrechten te respecteren. Michel vertrouwt erop dat Griekenland de mensenrechten respecteert: “het is belangrijk dat we als Europeanen onze grenzen beschermen maar dat we daarbij ook het internationaal recht en de mensenrechten respecteren”.

"Zij die de Europese eenheid willen testen, zullen ontgoocheld zijn. We zullen standhouden en onze eenheid zal zegevieren." 

Ursula von der Leyen, voorzitter Europese Commissie

Michel, Von der Leyen en de andere leiders stellen zich allen solidair op met Griekenland. "De Griekse grenzen zijn de Europese grenzen. Wat jullie doen is belangrijk voor Griekenland, maar is ook cruciaal voor de toekomst van de Europese Unie", aldus Michel. Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen bedankt Griekenland omdat het “ons Europees schild” is. 

Von der Leyen betuigt ook haar sympathie voor de vluchtelingen: ze heeft “mededogen voor de vluchtelingen die hebben geleden door de valse beloftes”. 

“Turkije is geen vijand en mensen zijn geen middel om een doel te bereiken.”

Ursula von der Leyen, voorzitter Europese Commissie

De voorzitter van het Europese Parlement David Sassoli pleit voor een gemeenschappelijk migratiebeleid in de Europese Unie. Een gedeelde verantwoordelijkheid is nodig, volgens Sassoli, waarna hij verwijst naar het zogenaamde “spreidingsplan”. Sassoli wil snel werk maken van een lange termijnvisie op vlak van migratie en roept leiders op om verder te kijken dan enkel de eigen belangen. De Griekse eerste minister Kyriakos Mitsotakis treedt hem daarin bij: “we kunnen ons binnen de Europese Unie geen free-riders meer veroorloven.”

Mitsotakis is streng voor het Europese migratiebeleid van de afgelopen jaren. “Er is veel tijd verloren gegaan om migratie efficiënt te organiseren in Europa. Het is hoog tijd dat we het nu wél doen.”

Mitsotakis belooft tot slot dat hij de grenzen zal blijven beschermen, maar dat Griekenland dat niet alleen kan. “De lasten zullen moeten verdeeld worden.” 

Hoe zal de EU Griekenland helpen?

De Europese Unie wil de aanwezigheid van Frontex, de Europese grenswacht, versterken in Griekenland om de Griekse politie te helpen bij het bewaken van de grenzen. Er zal zowel materiële als financiële hulp naar Griekenland vloeien. Concreet worden er op korte termijn onder andere 100 extra grenswachters gestuurd, twee helikopters, een vliegtuig en zes kustwachtschepen. Daarnaast kan Griekenland rekenen op 700 miljoen euro financiële hulp, waarvan 350 miljoen euro meteen zal worden vrijgemaakt. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over het bezoek van de EU-leiders aan de Grieks-Turkse grens:

Videospeler inladen...

De aanleiding

Nadat het de voorbije dagen tot spanningen was gekomen aan de Turks-Griekse grenspost nabij Edirne, proberen steeds meer migranten en vluchtelingen de grens over te steken op andere plekken, meer zuidelijk gelegen langs de rivier de Evros.

Dat kon ook VRT-collega ter plaatse Mieke Strynckx vaststellen, die 200 kilometer langs de Turks-Griekse grens reed.    

"Op een weg die recht naar de rivier loopt, zag ik honderden mensen, vooral Afghanen, die met een boot de grens hopen over te steken. Maar aan de overkant staat een wachttoren van de Griekse politie. De Afghaanse jongens zeggen dat ze van daaruit vaak een waarschuwing krijgen door de luidsprekers om niet over te steken."

Mieke Strynckx zag ook hoe de politie bij de grens busjes en auto's controleert op de aanwezigheid van migranten en vluchtelingen. "Maar we zien ook hoe groepjes migranten en vluchtelingen in twee kleine vrachtwagens worden gepropt, verstopt onder een zeildoek. Smokkelaars."

(beluister hieronder de reportage van Mieke Strynckx; de tekst gaat daarna door)

Griekenland zegt dat het de voorbije 24 uur meer dan 5.000 mensen heeft tegengehouden om de grens over te steken. Zo'n 1.000 mensen probeerden via de rivier de Evros het land binnen te raken. Sinds afgelopen zaterdag zou Griekenland meer dan 24.000 pogingen om de grens over te steken hebben verhinderd.

Migranten vertellen ook dat ze met geweld opnieuw de grens worden overgezet door de Griekse politie.

2020 Anadolu Agency

Gestrand aan de grens

Zo'n 10.000 migranten en vluchtelingen zijn naar het grensgebied tussen Turkije, Griekenland en Bulgarije getrokken sinds de Turkse president Recep Tayipp Erdogan enkele dagen geleden besliste om hen niet langer te beletten om de grenzen met de EU over te steken. 

Hij wil zo druk zetten op de Europese Unie en de NAVO. Van de EU wil Turkije meer geld om de vluchtelingen op te vangen, van de NAVO meer steun in het militaire conflict in de Syrische provincie Idlib. 

Turkije legde bussen en minibussen in die vluchtelingen en migranten van Istanbul naar het grensgebied brachten. Maar nu daar blijkt dat Griekenland en Bulgarije hun grenzen dichthouden, voelen velen zich bedot. Groepjes mensen zijn gestrand in dorpen aan de grens, maar zeggen dat de Turkse politie hen ook niet laat terugkeren naar hun woonplaats in Istanbul.

Vanmiddag bezoeken voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen samen met de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis het grensgebied. De Griekse regering zegt "sterke steun" van de EU te verwachten om de grenzen te beschermen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over de toestand aan de Grieks-Turkse grens:

Videospeler inladen...

Meest gelezen