Radio 2

Restauratie Sint-Pieterskerk in Leuven na 35 jaar afgerond: "We zijn nu zeker 50 jaar restauratievrij"

De restauratiewerken aan de Sint-Pieterskerk in Leuven zijn na 35 jaar afgerond. Vanaf dit weekend kan je er terug binnen en ook meteen de permanente tentoonstelling over Dirk Bouts bezoeken: 'Tussen Hemel en Aarde - Beleef Het Laatste Avondmaal'. De kerk en al haar kunstschatten zijn gratis te bezoeken.

Wat is er op 35 jaar allemaal veranderd in de Sint-Pieterskerk? "Aan de buitenzijde zijn de verduurde en vuile stenen vernieuwd en gereinigd, en binnen zijn de gewelfschilderingen terug blootgelegd en gerestaureerd," zegt schepen Dirk Vansina. "Er is ook een nieuwe verwarming geplaatst, de warmte is beter voor de kunstwerken. We hebben het hele interieur van de kerk ook wit gemaakt." Na deze restauratiecampagne zegt Vansina voor toch 50 jaar restauratievrij te zijn, "hoewel er altijd wel onderhoudswerken zullen zijn om zo'n monumentaal gebouw in goede staat te houden." 

We wilden de kerk teruggeven aan de Leuvenaars. 

Peter Carpreau, Museum M

Je kon in de kerk al schilderijen bekijken van Dirk Bouts, maar dat deel van de kerk was betalend. Dat wordt nu gratis, "omdat we de kerk wilden teruggeven aan de Leuvenaars, en alle anderen die binnen willen komen," zegt Peter Carpreau van Museum M. "Het gaat om religieuze werken, dus stelden we ons de vraag waarom we de opsplitsing maakten tussen de religieuze functie en de erfgoedfunctie van de schilderijen." 

Tentoonstelling met iPad

Voor wie graag wat meer achtergrondinformatie heeft bij de schilderijen, is er de mogelijkheid om een iPad te huren voor vijf euro. Die iPad zorgt voor een heel interactieve beleving. "Zo kan je in 'Het Laatste Avondmaal' rondwandelen, een ander schilderij komt naar je toevliegen, een werk dat over een brand ging in een kerk staat dan "echt" in brand." Tegelijk wordt de geschiedenis van het schilderij verteld. 

Meest gelezen