Archieffoto

Stad Antwerpen en Graydon slaan handen in elkaar om criminele ondernemingen op te sporen

De stad Antwerpen gaat met de hulp van het handelsinformatiekantoor Graydon op zoek naar winkels die een dekmantel zijn voor criminele activiteiten. Graydon zal onderzoeken of bedrijven wel kredietwaardig en betrouwbaar zijn.

Het Antwerpse stadsbestuur is al lang op zoek naar manieren om winkels aan te pakken waarachter criminele organisaties schuilgaan. Nu wordt er een proefproject opgestart met het handelsinformatiekantoor Graydon, schrijft Gazet Van Antwerpen. 

Risicoscore

Het kantoor zal nagaan of bedrijven in bepaalde wijken of straten, zoals de Turnhoutsebaan, kredietwaardig en economisch betrouwbaar zijn. "Op basis van heel veel gegevens die we verzamelen over ondernemingen kunnen wij een onderscheid maken tussen ondernemingen die typisch gedrag vertonen en ondernemingen die afwijken en dus mogelijk met malafide zaken bezig zijn", legt  Eric Van den Broele van Graydon uit. "Wij leveren dan een score af en aan de hand daarvan kunnen politiediensten inschatten hoe groot het risico is dat er sprake is van bedrog of misdaad."

De stad en de politie kunnen verdachte bedrijven dan extra in de gaten houden en informatie doorspelen aan het gerecht en de sociaal-economische inspectie.

Meest gelezen