Stig Broeckx over zijn film: ”Niet voor de glorie, maar om mensen te inspireren”

Vanavond gaat ‘De Stig’, de docu van Eric Goens over de revalidatie van gewezen wielrenner Stig Broeckx in première. Stig maakte een doodsmak in de ronde van België in 2016.  Hij lag een tijd in coma, moest alles opnieuw leren en deed dat met zoveel doorzettingsvermogen dat het zeker andere mensen kan inspireren.

Stig Broeckx vecht nog altijd voor elke stap en elk woord.  Drie keer per week trekt hij naar het Revalidatie en MS Centrum in Pelt.  Zijn spraak kan nog beter, en hij doet ook nog altijd oefeningen om beter te wandelen, te lopen en te fietsen.

Zeg nooit nooit

Het beeld dat in de film wordt opgehangen van iemand die nooit opgeeft klopt met de realiteit.  Dat beaamt ook Ilse Bosmans, kinesiste en begeleidster van Stig: ”Hij is koppig en hij zet altijd door.  Hij zet de weerstand van de hometrainer ook altijd maar harder dan nodig is.”  Stig beaamt en vindt ook dat het zo moet als voormalig topsporter: “Pijn is fijn, nooit opgeven!”

De film zou kunnen lijken op een heldenverhaal, en dat is het ook voor een deel. Maar er zijn ook moeilijke momenten. Toch wil Stig altijd positief blijven: ”Ik ben ook verdrietig geweest maar daar raakte ik alleen maar meer gefrustreerd door. Dus positief blijven moet.”

Precies om die reden wou hij ook graag meewerken aan de docu over zijn revalidatie. Want misschien kan hij zo ook andere mensen helpen. “Ik doe het niet om in de spotlights te staan, ik wil mensen inspireren.”

“De Stig” is op 3/03 te zien in de Kinepolis van Antwerpen. Op 7 maart wordt hij vertoond in de Kinepolis van Hasselt.

Meest gelezen