AFP or licensors

Bijna 1 miljoen vluchtelingen zitten klem aan Turkse grens in Idlib: "Nood aan alles, in eerste plaats aan geld"

Veel ogen zijn vandaag gericht op wat zich afspeelt aan de grens van Turkije met Griekenland. Maar ook in de buurt van die andere Turkse grens, in de Syrische provincie Idlib, is en blijft de toestand explosief. Turkse en Syrische militairen raken er steeds meer slaags. Vandaag heeft het Turkse leger een vliegtuig van het Syrische leger uit de lucht geschoten, het derde al sinds afgelopen zondag. Bijna 1 miljoen vluchtelingen zijn intussen op de vlucht geslagen voor het escalerende geweld. Zij zitten vast in het grensgebied, waar "nood is aan alles, in de eerste plaats aan geld", zoals de Verenigde Naties (VN) het formuleren.  

De spanningen aan de Turks-Griekse grens kunnen niet los worden gezien van wat er zich afspeelt in Idlib, de Syrische provincie die grenst aan Turkije. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de westelijke grens (met de EU) geopend om meer steun af te dwingen voor zijn militaire operatie in de Syrische provincie Idlib, ten zuiden van Turkije.

Idlib is het laatste bolwerk dat nog in handen is van tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad. Sinds eind vorige zomer probeert het Syrische regime het gebied te heroveren, met de steun van het Russische leger. De laatste twee maanden is ook het Turkse leger betrokken bij de gevechten. Turkije probeert samen met de Syrische rebellen om het leger van Assad terug te dringen. 

De voorbije weken is het steeds vaker tot rechtstreekse confrontaties gekomen tussen Syrië en Turkije, dat duizenden militairen naar zijn buurland stuurde.

Nadat vorige week 30 Turkse militairen omkwamen bij een aanval door Syrische troepen begon Turkije een nieuw offensief, "Spring shield" ("lenteschild") genoemd. Zondag werden twee Syrische gevechtsvliegtuigen uit de lucht geschoten door het Turkse leger. Vandaag haalden Turkse troepen een derde Syrisch legertoestel neer.

"We hebben méér nodig, van alles"

In een poging te ontkomen aan het escalerende geweld, zijn intussen 980.000 mensen op de vlucht geslagen in de richting van de grens met Turkije. Meer dan de helft van de vluchtelingen zijn kinderen. De VN spreekt van "het grootste humanitaire horror-verhaal van de 21e eeuw". 

AFP or licensors

De vluchtelingen zitten klem tussen het oprukkende Syrische leger en de gesloten Turkse grens. Velen hebben geen onderdak. Er zijn niet genoeg tenten en er is ook een groot gebrek aan sanitaire voorzieningen.

"We hebben méér nodig, van alles. In de eerste plaats meer geld", zegt Mark Lowcock van de Verenigde Naties. De VN is met Turkije overeengekomen dat er elke dag 100 vrachtwagens met noodhulp over de grens moet worden gebracht.  

Staakt-het-vuren?

Maar humanitaire hulp is slechts een hulpmiddel. "De echte oplossing is een staakt-het-vuren", zegt de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Kelly Craft. 

Donderdag gaat de Turkse president Erdogan naar Moskou om met de Russische president Vladimir Poetin te spreken over de escalatie in Idlib.

Erdogan hoopt dat hij met Poetin tot een staakt-het-vuren kan komen. 

"Lukt dat niet en komt er geen akkoord, dan kunnen opnieuw 900.000 mensen gesandwicht zitten tussen 20.000 à 25.000 IS-strijders en het leger van Assad", zei gewezen NAVO-hoofd Willy Claes gisteren nog in "De afspraak". Vanavond wordt daarin met Rudi Vranckx verder doorgegaan op de toestand in Idlib.

Bekijk hier het gesprek met onze conflictexpert Rudi Vranckx in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen