Turnhout wil geen nieuwe pizzeria's: "Er zijn er 26, dat is genoeg"

Het stadsbestuur van Turnhout wil een einde maken aan de wildgroei aan pizzeria's.  "Er zijn er nu al 26 en vaak zijn niet alle vergunningen in orde", zegt burgemeester Paul Van Miert (N-VA) op Radio 2 Antwerpen. Hij spreekt ook van overlast in de stationsbuurt.

"Wij vinden dat er te veel pizzeria's zijn in het centrum van Turnhout", zegt burgemeester Paul Van Miert (N-VA) in "Start Je Dag". "Er zijn er nu 26, vaak met een gemengd aanbod van snacks, pizza en kebab. In de stationsbuurt alleen al vind je er acht in een straal van 150 meter. Iedereen mag vrij ondernemen maar de buurt moet leefbaar blijven."

Er is overlast door pizzascooters op de stoep en dubbelgeparkeerde auto's

Paul Van Miert

Volgens burgemeester Van Miert veroorzaakt de grote concentratie aan pizzeria's overlast. "Vaak stallen afhaalzaken hun scooters of elektrische fietsen op de stoep en hinderen ze voetgangers. Dat zien we helaas in de hele binnenstad. Specifiek in De Merodelei zijn er handelaars -ook kruideniers- die hun auto's dubbel parkeren. Dat is storend en gevaarlijk. Ze hinderen het busverkeer en dwingen fietsers op de rijbaan."

Vergunningen niet in orde

Volgens de stad Turnhout neemt een aantal nieuwe pizzeria's het niet zo nauw met verplichte vergunningen. "We stellen vast dat er horecazaken gestart worden zonder uitbatingsvergunning. Dat is nochtans opgenomen in ons politiereglement. Anderen starten zomaar een pizzeria in een pand dat officieel een heel andere bestemming heeft.  Denk aan elektrozaken of interimkantoren die plots verbouwd worden tot horecazaak. Ik denk dat wij dan als stad moeten ingrijpen. We moeten de gezonde mix van leven, wonen en werken in Turnhout bewaken", besluit Van Miert.

Meest gelezen