Radio 2

Grote olievlek vervuilt vaart in Stekene, Moerbeke en Wachtebeke: bron blijkt waterzuiveringsbedrijf in Sint-Niklaas

Deze voormiddag is er een grote olievlek ontdekt op de Stekense Vaart in Stekene.  De vervuiling had zich uitgestrekt over meerdere kilometers, via de Moervaart in Moerbeke tot in Wachtebeke. De oorzaak is ondertussen gevonden: in een waterzuiveringsbedrijf in Sint-Niklaas raakte olie vermengd in het water door de overvloedige regenval van de voorbije dagen. De brandweer heeft de vervuiling kunnen indijken.

Wandelaars in Stekene merkten deze voormiddag op dat het wateroppervlak van de Stekense Vaart over de hele breedte bedekt lag met olie of brandstof. Er hing ook een onaangename geur. Na onderzoek door de brandweer, de politie en de milieuambtenaar van de gemeente Stekene, bleek dat de vervuiling zich had uitgestrekt over meerdere kilometers, tot in Wachtebeke.

Brandweerzone Waasland bracht op verschillende plaatsen dammen aan om de vervuiling in te dijken en absorbtieworsten om de olie weg te halen. 

(Lees verder onder de foto)

Radio 2

Oorzaak probleem in Sint-Niklaas

De bron van de vervuiling was moeilijk te achterhalen, maar uiteindelijk blijkt  dat de olievlek afkomstig is van een waterzuiveringsbedrijf in Sint-Niklaas. Door de overvloedige regenval van de voorbije dagen raakte daar olie vermengd in het water. Dat water wordt geloosd in de Molenbeek, die in Stekene uitmondt. De brandweer heeft het probleem ondertussen aangepakt, dus de vervuiling is gestopt.

Milieuschade

In en op het water leven heel wat verschillende soorten vissen en vogels. Hoeveel milieuschade de vervuiling heeft toegebracht, is nog niet te zeggen. 

Meest gelezen